Kassa

Test: Welk 0.0% bier is het lekkerst?

  •  
14-10-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2795 keer bekeken
  •  
930x520 bier
Lekker een biertje op het terras, met 20+ graden buiten kan het weer dit weekend. Maar als je nog moet rijden of geen alcohol mag, is dat geen optie. Gelukkig is er voor de liefhebber een alternatief: alcoholvrij bier. En dat is stevig in opmars. Met name de 0.0-variant waar geen enkel druppeltje alcohol in mag zitten. Maar hoe is de smaak, lijkt het een beetje op een echt biertje? Kassa test 0.0 bier met ware liefhebbers van de goudgele rakkers, het 35+voetbalteam van FC Olympia uit Gouda.
26 grote zwembaden vol
In 2016 werd bijna 394.000 hectoliter alcoholvrij bier in ons land verkocht. In 2010 was dat 125.000, een verdriedubbeling in 6 jaar tijd, dus. 394.000 hectoliter betekent bijna 160 miljoen vaasjes (van 25 cl). Per Nederlander zijn dat per jaar 9.3 vaasjes. Ter vergelijking: dat zijn ruim 26 grote zwembaden (20x25x3) vol.
Alcoholvrij bier sluit aan bij de trend om bewuster te genieten, denken de brouwers zelf. Consumenten gaan steeds verantwoorder om met alcohol en zijn op zoek naar alcoholvrije alternatieven voor wanneer zij even geen alcohol willen of mogen drinken. Steeds meer brouwerijen brengen alcoholvrij bier en met name een 0.0%-variant op de markt.
0.0, alcoholvrij en alcoholarm bier
0.0 bier is echt alcoholvrij, er mag geen druppel alcohol in zitten. Alcoholvrij mag op zich een heel klein beetje alcohol in zich hebben, tot 0,1%. Volgens brouwer Ronald van de Streek van het gelijknamige Utrechtse Van De Streek bier is dat overigens verwaarloosbaar, ‘net zo veel alcohol als in een overrijpe banaan.’
Alcoholarm bier mag tussen de 0,1 en 1,2% alcohol bevatten. Maar om het nog verwarrender te maken is er in Nederland Duits bier op de markt dat 0,5% alcohol heeft, maar toch Alkoholfrei (op z’n Duits, dus) mag heten.
Hoe maak je alcoholvrij bier?
Er zijn grofweg twee methoden om alcoholvrij bier te maken. De meest gebruikte methode – ook door de grote Nederlandse brouwers – is de alcohol door middel van verdamping uit het bier te halen. Vaak wordt er vervolgens een aroma toegevoegd om het wel weer naar bier te laten ruiken. Een andere methode, die ook Ronald van de Streek toepast, is het gebruik maken van een speciaal soort gist waardoor er uiteindelijk een heel klein beetje alcohol achterblijft.
De test
We testen 6 0.0 biertjes die breed verkrijgbaar zijn in de supermarkten: De geteste pijpjes in volgorde van prijs (van 45-67 ct.) zijn: Amstel, Bavaria, Grolsch, Heineken, Bitburger en Jupiler.  
Ons testteam, de 15 35+spelers van Olympia uit Gouda zijn niet onverdeeld positief over de 0.0 biertjes en niet unaniem van oordeel, wat bij een smaaktest ook niet zo gek is.
Toch is de helft van de testers eensluidend over de hekkensluiter, Heineken 0.0 . Waardeloos, nauwelijks smaak. Geen afdronk. Geen schuim. Geur doet niet aan bier denken. Zuur, totaal geen bierbeleving. Kan ik geen glas van op! Gelukkig voor Heineken zijn er ook positievere geluiden: Mooi goudgeel rakkertje en smaakt naar bier, OK, iets bitter. Redelijk fruitige, frisse geur. Afdronk droog, wel echt alcoholvrij.   
Bitburger 0.0 grossiert in de matige beoordelingen en wint (nipt van Bavaria) de middelmaatbokaal: Smaak is snel weg, maar iets bitter blijft. Slaat snel dood.
Winnaar
Vijf van de testers vinden Grolsch 0.0 de lekkerste en die is daarmee de onbetwiste winnaar. De oordelen: Volle smaak met wat bitter. Echt bierluchtje. Mooi goudgeel van kleur. Lekker volwaardige afdronk. Geen gemis aan alcohol. Smaak blijft hangen. Schenkt goed in, met een schuimlaag.
Maar ook hier zijn er andere geluiden: Niet lekkere smaak en geur. Rare nasmaak. Waterige smaak. Rioollucht. Nare nasmaak. Schuimt licht, lijkt gemixt met water. Zeepsop!
De complete uitslag:
NPvaBAP0KqwAAAABJRU5ErkJgggA=
* Alle 0.0 biertjes zijn ingekocht bij AH en de prijzen zijn dus AH prijzen. Uitzondering is Bitburger, die niet bij AH verkrijgbaar is. Hierbij is uitgegaan van een gemiddelde prijs bij verschillende aanbieders.

Meer over:

biertest, bier, test
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

wimmi20
wimmi2016 apr. 2019 - 1:12

Vreemd.Bij KASSA komt Heineken op de 6e plaats.Bij een test van de Consumentenbond in 2019 kwam Heineken 0% als lekkerste uit de test.Met 41 testers. Wat is dan de waarde van een test ?

joke sk
joke sk15 okt. 2017 - 23:57

Er wordt toch veel bij de Lidl en Aldi gewinkeld. Van horen zeggen is er alcohol vrij/arm bier van o.a.  Erdinger.  van Duitse komaf, heel goed van smaak. Jammer dat deze bieren niet meegenomen zijn. Wat ik ook in de test mis is de alcohol vrije bier van Hoegaarden. Het is zo wel een heel beperkte test. Wel heel apart dat in mei van dit jaar bij de Consumentenbond ook zo'n test is gedaan war toen juist Heineken als beste er uit kwam(lekker fris was het commentaar) en Bavaria als slechtste. Volgens mij blijft het toch een persoonlijke smaakbelevenis wat lekker of als niet lekker wordt ervaren.

carlo glas
carlo glas15 okt. 2017 - 12:54

Ik drink altijd 0.0% radler die vindt lekkerder dan gewoon alcoholvrij bier of gaat het daar niet om 

1 Reactie
thunderbird
thunderbird15 apr. 2019 - 13:05

Te veel suiker, vind ik.

rob van der zee
rob van der zee15 okt. 2017 - 12:23

Ik drink al jaren hetzelfde merk namelijk Amstel, daarvoor gewoon bier en dat was altijd Grolsch.Toen ik geen alcohol meer mocht hebben vond ik Amstel het lekkerst.

gordens1
gordens115 okt. 2017 - 11:53

Ach KASSA toch, je vergeet het merk Becks-bier alcoholvrij, had beslist een hoger cijfer gehad en stond prompt op de eerste plaats.

1 Reactie
thunderbird
thunderbird15 apr. 2019 - 13:06

Ik vind Becks, net als Bitburger, niet te zuipen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!