Kassa

Bieden op woning moet eerlijker en transparanter

09-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
212 keer bekeken
  •  
woning huis kopen huren hypotheek 1127

De verkoop van een woning moet eerlijker en transparanter worden. Daarom moet er bij de verkoop van een huis een biedlogboek worden bijgehouden. Hiermee hebben de verkoper en biedende partijen inzicht in hoe het biedingsproces is verlopen. Demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wil dat kopers gelijke kansen krijgen.

Ze wil in eerste instantie dat de branche het biedlogboek zelf regelt. Gebeurt dit niet, dan zal de minister dit via wetgeving afdwingen.

Makelaars moeten van Ollongren met een verbeterplan komen om de regels te verduidelijken. Er is nu nog veel onduidelijkheid over waar kopers, verkopers en makelaars zich precies aan moeten houden, omdat de regels ruimte voor interpretatie bieden. De brancheverenigingen VBO en NVM moeten dit verbeterplan nog dit jaar opstellen.

"Geen ruimte om niet integer te handelen"

Diverse landen werken al met een biedlogboek waarin alle biedingen automatisch terechtkomen. Bieders en verkopers kunnen controleren hoe dat proces is verlopen en daarmee "verdwijnt de ruimte om niet integer te handelen", aldus Ollongren. Brancheorganisatie VBO is al een proef gestart.

Bouwkundige keuring mogelijk verplicht

Ollongren laat ook de mogelijkheid onderzoeken om voorbehouden voor financiering en een bouwkundige keuring verplicht te stellen. Die eisen laten huizenzoekers nu vaak vallen om hun kansen te vergroten, aangezien er veel meer vraag naar woningen is dan aanbod. Daarmee lopen ze echter een groter financieel risico.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer pleitte in mei in Kassa voor een onafhankelijke aankoopkeuring. 

Minder voordeel Funda

Tenslotte wil Ollongren onderzoeken of huizen op alle platforms tegelijk worden geplaatst. Alom wordt Funda, het platform waarin de NVM een groot belang heeft, nu gezien als bevoordeelde partij.

De plannen van Ollongren volgen op vragen vanuit de Tweede Kamer over de overspannen woningmarkt en een zwartboek van Vereniging Eigen Huis, gemaakt op basis van een meldlijn waar mensen misstanden over makelaars konden melden. Verschillende brancheorganisaties en marktpartijen werden eerder dit jaar al uitgenodigd om uit te leggen wat er volgens hen gedaan kan worden om die markt eerlijker te maken. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!