Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bezwaren tegen WOZ-waarde gehalveerd

20-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huis5_31.jpg
Het herstel van de woningmarkt heeft ook zijn weerslag op het aantal bezwaren van woningbezitters tegen de zogenoemde WOZ-waarde van hun huis. Die zijn ten opzichte vorig jaar gehalveerd.
Woningmarkt tot rust gekomen
,,Het afgelopen jaar is de woningmarkt tot rust gekomen. Daarmee is ook de WOZ-waarde voor veel woningbezitters op een realistisch marktniveau gekomen'', zegt secretaris Jan Gieskes van Waarderingskamer, naar aanleiding van berichtgeving door RTL Nieuws.
Uit voorlopige cijfers van deze toezichthouder blijkt dat dit jaar 1,7 procent huiseigenaren bezwaar heeft aangetekend tegen de door hun gemeente vastgestelde WOZ-waarde. Vorig jaar was dat 3,4 procent.
Betere gegevens gemeenten
Een andere oorzaak van de drastische afname van het aantal bezwaren, is volgens Gieskes vermoedelijk dat gemeenten gebruikmaken van betere gegevens om de waarde te bepalen. ,,Gemeenten hebben daar de afgelopen jaren veel in geïnvesteerd'', zegt hij.
De hoogte van de WOZ-waarde heeft effect op verschillende belastingen die een woningbezitter betaalt. Een lage waarde betekent veelal belastingvoordeel.
Te lage WOZ niet altijd gunstig
Een te lage WOZ-waarde is echter niet altijd gunstig voor woningbezitters bij de verkoop van hun huis omdat veel potentiële kopers die waarde beschouwen als bovengrens. Dat speelt mogelijk ook een rol bij de daling van het aantal bezwaren, nu de kans dat een woning wordt verkocht, door de verbeterde marktomstandigheden groter is geworden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!