Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bezwaar tegen afgifte passagiersgegevens

20-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vliegtuig_stoelen_07.jpeg
Nederland maakt bezwaar tegen afspraken tussen de EU en de Verenigde Staten over de verstrekking van gegevens van vliegtuigpassagiers. De VS zouden de gegevens slechts mogen gebruiken voor de bestrijding van misdrijven waarop minstens vier jaar cel staat. Ook zouden ze de gegevens maar 5 jaar mogen bewaren.
Opnieuw onderhandelen
Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) dinsdag gezegd vanuit het Poolse Sopot, waar hij met zijn Europese collega's vergaderde. De EU moet opnieuw met de VS onderhandelen over een bestaand akkoord, nadat het Europees Parlement daarom had gevraagd.
Voorstel
De Europese ministers bogen zich dinsdag over een voorstel waarin volgens Teeven nog niet duidelijk genoeg is omschreven wat grensoverschrijdende misdaad is. De VS willen de gegevens al gebruiken voor misdrijven waarop minstens 1 jaar cel staat. Teeven vindt dat te streng.
Ook houden de Amerikanen vast aan een bewaartermijn van 15 jaar. Nederland wil hoogstens 5 jaar.
Bezwaren
Meer landen hadden bezwaren tegen de voorstellen, genoeg om de Europese Commissie terug naar de onderhandelingstafel met de VS te sturen. Het is nog steeds de bedoeling voor 11 september een aangepast akkoord te hebben. Met de uitwisseling van passagiersgegevens verwachten de VS terrorisme beter te kunnen bestrijden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!