Kassa
theme-icon
Geld

Bezwaar maken tegen WOZ-waarde: wat moet je weten?

08-03-2023
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
36612 keer bekeken
  •  
koopwoning huis hypotheek huur 1127 woz

De WOZ-beschikkingen vallen in deze periode op je digitale deurmat. Heb je een koophuis en ben je het niet eens met de hoogte hiervan? Dan kan je binnen zes weken bezwaar maken of een commercieel bureau hiervoor inzetten. Gemeenten roepen op om dat laatste juist niét te doen, omdat het tot de nodige onkosten leidt. Hoe zit dat? En hoe maak je zelf bezwaar?

Elk voorjaar komt de gemeente met een berekening van de waarde van jouw woning, bijvoorbeeld door het te vergelijken met andere huizen in de straat. Dit wordt ook wel de WOZ-waarde genoemd: Waardering Onroerende Zaken. De gemeente gebruikt dit om de hoogte van de gemeentelijke belastingen en heffingen te bepalen, zoals bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting (ozb). 

WOZ-waarde flink verhoogd

Veel huiseigenaren schrokken van de taxatie: de WOZ-waarde is dit jaar gemiddeld 17 procent gestegen. De WOZ is op veel plekken zo hoog, doordat de huizenprijzen in 2021 ook flink zijn gestegen. En de prijzen uit dat jaar worden als uitgangspunt gebruikt bij het opstellen van de WOZ-waarde.

Daardoor denken veel eigenaren dat er een verkeerde taxatie is gemaakt voor hun woning. Zo ziet de gemeente Den Haag in de eerste drie weken na het versturen van de WOZ-beschikking al 30 procent meer bezwaren binnenkomen dan hiervoor, geeft het in een reactie aan. In deze gemeente is de stijging op de aanslag gemeentelijke woonlasten voor huiseigenaren met 19 procent het hoogst, wat gemiddeld 130 euro hogere lasten oplevert. De hogere WOZ-waarde is dan ook een veelvoorkomende reden voor het indienen van bezwaar in deze gemeente.

Maar niet bij elke gemeente heeft de hogere WOZ-waarde ook een veel hogere belasting tot gevolg. Zo stelt Vereniging Eigen Huis (VEH) dat veel gemeenten de fors gestegen woningwaarde compenseren met een verlaging van het belastingtarief. Gemiddeld gaat de ozb dit jaar 5,1 procent omhoog en rioolheffing slechts met 3,7 procent. Hiermee blijven gemeenten onder het inflatieniveau. Kortom: de zorgen die veel mensen hebben over de gevolgen van de hoge WOZ-waarde zijn niet altijd gegrond.

Bezwaar maken

Denk je op basis van deze taxatie dat de waarde te hoog is? Dan heb je recht op bezwaar. Dat is wettelijk bepaald vanuit de rechtsbescherming: als burger mag je wanneer je een belasting wordt opgelegd bezwaar maken. Dit kan je binnen zes weken na de opgelegde belasting doen bij je gemeente. Je kan de taxatie controleren door het taxatieverslag bij de gemeente op te vragen. Daaruit kun je opmaken op basis van welk type woningen in jouw buurt de waarde van jouw woning is bepaald. Lijkt jouw woning niet op die andere woningen? Geef dan de redenen hiervoor in je bezwaar aan. Op de site van het Juridisch Loket vind je een voorbeeldbrief voor het maken van bezwaar, waarbij ook tips worden gegeven over hoeveel argumenten en regels je kunt aanvoeren.

De gemeente moet een beslissing nemen in het kalenderjaar waarin je bezwaar hebt gemaakt. Heb je bezwaar gemaakt in de laatste 6 weken van het kalenderjaar? Dan moet de gemeente binnen een periode van 6 weken een beslissing nemen. De gemeente kan de termijn met maximaal 6 weken verlengen, aldus de Rijksoverheid.

Ben je het niet eens met de uitspraak van de gemeente op je bezwaar? Dan heb je nog de optie om in beroep te gaan bij de sector bestuursrecht van de rechtbank, meldt de Rijksoverheid. Ben je het vervolgens niet eens met die uitspraak? Dan kun je nog in hoger beroep gaan bij de belastingkamer van het Gerechtshof. In dit geval moet je griffierechten betalen.

Geschetst beeld: bezwaar maken is moeilijk

Zowel de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) als VEH stellen dat zelf bezwaar maken eenvoudig is. Maar volgens hen wekken de commerciële no-cure-no-paybureaus (ncnp-bureaus) het idee dat het lastig is, dat er voor jou geen risico’s of gevolgen zijn als je het via hen doet en dat ze het lastige werk voor je uit handen nemen. Er is nu veel reclame door dit soort bureaus: via tv, de brievenbus en de zoekopdrachten. En dat zorgt ervoor dat veel mensen toch deze route kiezen en het aantal bezwaren via ncnp-bureaus de afgelopen jaren toenam.

Nu moet je bij dit soort bureaus alsnog informatie aanleveren, dezelfde informatie die je nodig hebt als je zélf bezwaar maakt. Dus het scheelt je helemaal geen werk, stellen beide partijen. Daarnaast blijkt uit onderzoek van de Waarderingskamer (de toezichthouder op de uitvoering van de Wet WOZ) dat bezwaar maken via ncnp-bureaus voor inwoners niet leidt tot een hogere kans dat het bezwaar wordt gehonoreerd.

18 miljoen euro aan onnodige kosten no-cure-no-paybureaus

“Gemeenten maken zich zorgen over de stijgende kosten van bezwaarprocedures tegen de WOZ”, stelt VNG in een nieuwsbericht. Zo ziet gemeente Den Haag dat in 2022 78 procent van de bezwaren zijn ingediend door ncnp-bureaus. Als zo’n bureau in het gelijk wordt gesteld moeten ze tegemoetkoming in kosten krijgen voor de verschillende formele stappen die een bezwaarprocedure kent. Zo geldt bijvoorbeeld voor een hoorzitting een aparte vergoeding. Daarom verzoeken ncnp-bureaus standaard om een hoorzitting, aldus VNG.

Volgens de koepelorganisatie keerden gemeenten in 2021 zo’n 17 miljoen euro uit aan proceskostenvergoedingen aan zogeheten no-cure-no-paybureaus (NCNP). Dat was in 2018 nog 8,7 miljoen. Deze proceskosten worden alleen vergoed als een bezwaar slaagt. “De kosten lopen uiteen van honderden tot zelfs duizenden euro’s per casus”, aldus de VNG.

Die proceskosten zie jij - ongeacht of je via zo’n bureau bezwaar hebt gemaakt of niet - vervolgens weer terug via de gemeentelijke belastingen in het daaropvolgende jaar, omdat gemeenten de kosten moeten dekken. Daarom roepen gemeenten op om zelf bezwaar te maken, als dat mogelijk is. VNG benadrukt dat ze met deze oproep mensen niet willen ontmoedingen om bezwaar te maken.

Rechtsbescherming

Hoewel wordt gezegd dat het bezwaar maken eenvoudig is, kwam Kassa in contact met mensen die toch een bureau uitzoeken, vanwege het feit dat deze experts inzetten. Zo schakelde Jan Stevens in eerste instantie een no cure, no pay-bureau in voor het maken van bezwaar, maar kwam hij er na enig uitzoekwerk achter dat zelf bezwaar maken bij de gemeente toch makkelijk is. Daarbij speelt wel mee dat hij wist door de vragen van het bureau waarom zijn WOZ-waarde te hoog is. Zijn suggestie is voor gemeenten dan ook om toe te lichten wat factoren zijn die de WOZ-waarde verlagen.

VNG wijst op een alternatief als je het bezwaarproces moeilijk vindt. Zo kan je de gemeente bellen of erlangs gaan, je sociale kring inschakelen of naar de bibliotheek gaan voor hulp. Dat betekent volgens VNG niet dat gemeenten tegen ncnp-bureaus zijn. “Voor inwoners die het lastig vinden om zelf actie te ondernemen of bij wat ingewikkelder zaken, zijn beroepsmatige bijstandsverleners, waaronder no cure no pay-bureaus, een aanwinst.”

Waar zit het probleem dan volgens de koepelorganisatie? "In het feit dat schifting van zaken lang niet altijd plaatsvindt. Er is veel vaker sprake van een bulkmatige, geautomatiseerde en daardoor winstgevende aanpak. Eén druk op de knop en het bezwaar komt uit de printer of gaat rechtsreeks naar de gemeente. Zo’n hoge mate van automatisering is niet wat de wetgever op het oog had toen de bedragen in het ‘Besluit proceskosten bestuursrecht’ per bezwaarschrift werden vastgesteld.”

Reacties

Gemeente Amsterdam is één van de gemeenten waar de WOZ-waarde en de OZB dit jaar flink is gestegen. De gemeente legt uit dat door de stijgende kosten ook de belastingen zijn gestegen. Het benadrukt dat bewoners – als ze dat willen – het beste zelf bezwaar kunnen maken en dat dit heel gemakkelijk gaat. “Als mensen er niet uitkomen, kunnen ze voor hulp langsgaan op of bellen naar het stadskantoor of buurtteams. Je kunt ook voordat je bezwaar maakt met de gemeente bellen om meer uitleg te krijgen en te vragen of er geen fout is gemaakt”, geeft de gemeente in een reactie aan.

Thema's:

theme-icon
Geld
   theme-icon
Wonen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

R. de Souverein
R. de Souverein11 mrt. 2023 - 3:19

Je kunt natuurlijk ook gewoon geen belasting betalen a la martin vrijland methode dan heb je dit gezeur ook niet.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe11 mrt. 2023 - 8:10

Daar is niets 'natuurlijks' of 'gewoons' aan...

martin3437
martin343711 mrt. 2023 - 0:12

Ik ben in principe geen voorstander van die bureaus, maar de gemeente maakt het er zelf naar. De WOZ waarde van onze woning is met 45,1 % (!) gestegen terwijl we niets aan de woning hebben gedaan. In 2018 was de WOZ waarde van ons huis €207.000 en dat van de buren €227.000. In 2022 is de WOZ van ons huis €392.000 en dat van de buren €342.000. Ons huis was in 2018 dus 20.000 minder waard dan dat van de buren en nu is het ineens 50.000 meer waard. Aan beide huizen is niets veranderd! Hoe kan dit? Ik heb de WOZ wijzigingen van meer huizen in de buurt bekeken en wat blijkt. Sommige huizen zijn 17 - 21 % gestegen. Andere huizen 43 - 53 (!) %. Daartussen zit niets. Ik heb de indruk dat dit komt door het huis waarmee jouw huis wordt vergeleken. Als dit huis voor een belachelijk hoog bedrag is verkocht omdat de kopers flink hebben overboden, dan ben jij hiervan het slachtoffer. Die gasten hebben niet alleen de woningmarkt verpest met hun overbieden, maar jij die netjes blijft zitten waar je zit, bent hiervan het slachtoffer. Ik heb zojuist de vragenlijst van eerlijke WOZ ingevuld en die kwam uit op een besparing van €225 op jaarbasis. Geen kattepis dus, maar het gaat mij ook om het principe.

agapon1951
agapon195110 mrt. 2023 - 14:56

Het wordt toegelaten door de gemeenschap dat dergelijke bureaus hier teveel aan verdienen. Begrijp overigens zoals niet dat een woning in 2014 168000 WOZ waarde had en nu 326000. Een verdubbeling dus wat dus ook inhoudt dat meer WOZ betaald in verhouding tot de aankoop van de woning. Daarnaast is de WOZ voor de zelfde huizen in dezelfde straat, van hetzelfde type geen eentje die gelijk is aan elkaar. Dus 14 huizen op een rijtje zelfde oppervlakte zelfde bouwjaar verschillen allemaal van elkaar in de WOZ waarde. Natte vinger werk in mijn opinie.

prikker
prikker10 mrt. 2023 - 14:53

Het argument dat de gemeenten veel extra kosten moeten maken agv de commerciële bureaus is onzin.. ze veroorzaken zelf de golf aan rechtszaken door de WOZ waarden van burgers onnodig véél te hoog in te schalen om zo méér belasting te kunnen vangen. Ook het argument dat het zelf net zo eenvoudig is om te doen is niet eerlijk, de commerciele bureaus weten wat ze moeten doen en welke info nodig is, dus hierdoor heeft de persoon die beroep aantekent altijd meer zekerheid dat wat hij/zij doet juist is. De VNG geeft hiermee duidelijk te kennen niet blij hiermee te zijn, maar dat hadden zij moeten doen richting de overheid die opdracht geeft deze WOZ zo a-sociaal véél hoger in te laten schalen dan realistisch is. De overheid heeft als taak een goed rentmeester te zijn, maar de WOZ waarde verhogingen hebben méér weg van oplichting met alléén recht voor hen die bezwaar aantekenen... typisch Rutte beleid dus... zoals elke keer weer. Dit artikel op BNNVARA is dan ook schandalig eenzijdig.

2 Reacties
BjS
BjS10 mrt. 2023 - 15:11

Bericht op BNNVARA is niet schandalig eenzijdig, dit bericht op BNNVARA somt alleen op wat mensen zeggen, en het geeft je hulp in wat je kunt doen. En uiteraard mag je (net als ik) gewoon zo'n bedrijfje inschakelen, maar als jouw gemeente wel op een normale manier met z'n mensen omgaat is dat in principe nergens voor nodig...

JannyBoe
JannyBoe11 mrt. 2023 - 8:08

Wat 'schandalig eenzijdig' is aan dit artikel zie ik ook niet. Integendeel, het geeft een compleet beeld van de materie. Hier kunnen consumenten wat mee.

alk
alk10 mrt. 2023 - 13:18

Deze bureautjes zijn ronduit asociale geldmachines. Ik heb vorig jaar zelf een bezwaar ingediend bij de gemeente. De woonoppervlakte was incorrect. Het heeft geruime tijd geduurd omdat veel mensen bezwaar aangetekend hadden. De verlaging leverde mij € 17,- op plus teruggave van het waterschap. Als ik dit door een geldwolf had laten doen dan was de gemeente en daarmee de burgers in mijn geval vele honderden euro's extra kwijt geweest. De WOZ belasting is net een waterbed. De inkomsten voor de gemeente is het uitgangspunt. Via een omslag betalen de burgers het totale bedrag. Als de geldwolven een paar ton extra binnen harken voor de eigen verdiensten. dan wordt dat volgend jaar bij de te verwachten inkomsten opgeteld. Resultaat, iedereen een hogere WOZ belasting per € 1000,- WOZ waarde.

1 Reactie
BjS
BjS10 mrt. 2023 - 15:09

Ja, maar mijn WOZ-waarde is in twee jaar tijd met ruim negentig procent verhoogd, en ik heb met onderbouwing bezwaar gemaakt (inclusief vergelijkbare woningen, staat van de woning en de oppervlakte welke opeens volgens de gemeente groter was terwijl ik niks verbouwd heb), en krijg ik een lullig briefje met "afgewezen, we hebben namelijk tegenwoordig een andere manier van meten", zonder ook maar enige extra uitleg. Dan kan ik tegen kosten van griffiekosten naar de rechtbank gaan, maar de kans dat je zoiets wint is ongeveer gelijk aan nul, dus dan maar extra kosten voor de gemeente en toch maar zo'n bureautje. Dan hadden ze vorig jaar maar serieus met mij om moeten gaan...

Familie van Kemenade
Familie van Kemenade10 mrt. 2023 - 13:06

Helaas hebben de gemeenten het hierzelf naar gemaakt. Ze hebben het voor elkaar gekregen dat de inwoners geen geloof meer hechten aan de uitspraken van de ambtenaren. We zijn te vaak voorgelogen.

henry kk
henry kk10 mrt. 2023 - 12:42

denk als ze de mensen het moe zin alles wordt allen maar duurder geef de mensen gelijk dat ze via ncnp methode bezwaar maken heb zelf de gemeente gebeld wordt je van t kastje na de muur gestuurd gemeente zegt gewoon jou huis is vergelijkbaar met x huis wat zij er bij halen en klaar gij zult betalen ik woon in industrië gebied waar een woonhuis ligt heb via npnc bezwaar ingediend ff afwachten wat er uit komt

Ernst1315
Ernst131510 mrt. 2023 - 11:32

Mijn WOZ is dit jaar gestegen met 24.000€ Mijn te betalen jaarbedrag is met 7,37€ gestegen. Hoeveel bereik je met een bezwaarschrift? En wat kost het de gemeente? Volgend jaar is je WOZ het dubbele t.o.v. nu kan je weer beginnen.

peetenxan
peetenxan10 mrt. 2023 - 11:22

Telefonisch bezwaar maken bij de gemeente kan prima, mits goed onderbouwd. In mijn geval leverde dat een verlaging van de WOZ-waarde met € 15000,00 op. Dat leverde mij een besparing op de aanslag op van € 39,50. Als je zoals de meeste WOZ-bedrijven beloven een bedrag van zo'n € 300,00 wilt terug terugkrijgen moet je WOZ-waarde wel gigantisch verlaagd worden. De enige die hieraan verdiend zijn dit soort bedrijven en de gemeente (lees de burger) wordt met de kosten opgezadeld.

1 Reactie
prikker
prikker10 mrt. 2023 - 15:04

Precies.. in die goede onderbouwing schuilt nu precies het bestaansrecht en voordeel van die commerciele bureaus.. die weten wat je moet aanleveren en wat je moet doen, waar je als gewone burger maar naar moet gissen. Niet iedereen is een rechtsbijstandsexpert en door keer op keer maar hun boekje te buiten te gaan maken onze politici het hier zelf naar... dan is het nogal ongelooflijk hypocriet van de VNG om in een artikel zoals hierboven het beklag te gaan doen en te zeuren over 'te hoge kosten'... dat hebben ze zelf veroorzaakt.

BjS
BjS10 mrt. 2023 - 11:00

Nou, mijn WOZ is in de laatste twee jaar in totaal ruim negentig procent omhoog gegaan. Vorig jaar bezwaar gemaakt, krijg je een briefje terug met "we hebben een andere manier van meten" als reden van afwijzing. Dus dit jaar heb ik zo'n bureau ingeschakeld, die weten toch beter wat ze doen. Volgens mij klopt de tekst in dit bericht niet helemaal, of ik moet het mis hebben: Bij bezwaar maken staat dat je na de uitspraak van de gemeente bezwaar kunt maken bij de sector bestuursrecht, en daarna in beroep bij het Gerechtshof en dat je voor de laatste griffierechten moet betalen. Volgens mij moet dat bij die eerste (sector bestuursrecht) ook. Daarnaast staat er dat de gemeente binnen zes weken een beslissing op dit bezwaar moet sturen, en dat deze eenmalig met zes weken mag worden verlengd. Maar toen ik bezwaar maakte kreeg ik een bevestiging van ontvangst waarin stond dat de gemeente in geval van bezwaar tegen WOZ de tijd heeft tot het einde van het jaar waar de belasting voor geldt, dus dit jaar tot 31 december 2023, en dat ze dat zelfs nog mogen verlengen.

henbreuls
henbreuls10 mrt. 2023 - 10:34

Bezwaar maken bij de gemeente zelf ? De slager keurt zijn eigen vlees !

1 Reactie
mjurgen
mjurgen10 mrt. 2023 - 10:50

Is gewoon de gang van zaken. Als je het niet eens bent met de uitkomst van de bezwaarprocedure, dan kun je beroep aantekenen en de behandeling daarvan vindt plaats bij de bestuursrechter.

Marlyne
Marlyne9 mrt. 2023 - 17:17

Is er ooit, toen woz overging van rijk naar gemeenten, nooit iets ( mij staat iets bij van , niet dwingend, iets van 2 of 3 %)afgesproken over een bepaald percentage? Kan elke gemeente elk jaar zijn gang gaan? Ik geloof er niks van, wie weet het? Elk huis is anders mijn huis is slecht onderhouden daarbij heb ik ook wel 2 keer meegemaakt dat ik verward word met buurthuis wat echt op mijn huis lijkt maar wel goed is onderhouden en door uitbouw zowat 2 x zo groot is. Ik ben dat gegokt vd gemeenten zat net zoals zij woz bureaus zat zijn

mariodings
mariodings8 mrt. 2023 - 21:02

Dus als ik het goed begrijp kan ik naast een lichte verlaging van de belasting een fikse vergoeding krijgen omdat ik bezwaar maak?

1 Reactie
mjurgen
mjurgen10 mrt. 2023 - 10:53

Nee, commerciële bureau's kunnen vergoeding krijgen. Maar WAZ bezwaar maken kun je goed zelf doen; spaart geld van de gemeente en dus van ons allen.