Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Bezuinigingen zijn hierna niet klaar'

28-08-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld-vragen_01.jpg
Nederland krijgt volgend jaar bij de begroting van 2015 waarschijnlijk opnieuw een miljardenbezuiniging voor de kiezen, voorziet hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger van de Universiteit van Tilburg. Het bezuinigingspakket van 6 miljard euro, waarover het kabinet dinsdag een akkoord bereikte, is volgens hem te klein om het begrotingstekort terug te dringen naar 3 procent, maar wel groot genoeg om de economische groei nog verder om zeep te helpen.
PvdA en VVD
,,Het pakket is contraproductief. Door de extra bezuinigingen lopen de sociale uitgaven op en zullen de belastinginkomsten tegenvallen'', stelt Eijffinger. ,,Het probleem is dat de coalitiepartijen PvdA en VVD op de grote dossiers - arbeidsmarkt, woningmarkt, pensioenen en zorg - lijnrecht tegenover elkaar staan. Ze hadden al veel eerder structurele hervormingen moeten doorvoeren, maar dat hebben ze verzuimd. Dit is de logische consequentie."
Gewaarschuwd
De econoom benadrukt dat de Europese Commissie het kabinet al bij diens aantreden voor dit scenario gewaarschuwd heeft. ,,Nu is het te laat. Nu zit er weinig anders op dan verplicht bezuinigen.''
Eijffinger rekent erop dat het begrotingstekort van de overheid volgend jaar ruim boven de 3 procent uitkomt. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!