Kassa

Bezuinigingen drukken koopkracht volgend jaar

23-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
euro_91.jpg
Mensen gaan bezuinigingen van het kabinet volgend jaar het meest in hun portemonnee voelen. Dat heeft minister Henk Kamp (Sociale Zaken) dinsdag duidelijk gemaakt na een kabinetsberaad over de begroting voor volgend jaar.
"Drukkend effect"
,,De maatregelen hebben een drukkend effect op de koopkracht. Dat concentreert zich op 2012'', aldus Kamp. Zo zullen gezinnen die gebruik maken van crèches en gastouders, bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag voelen. Ook wees de minister op het plan uit het regeerakkoord om de hoogte van de bijstand af te bouwen, zodat de uitkering niet boven het minimumloon kan uitkomen en werken aantrekkelijker wordt.
'Inperken'
Voorzitter Agnes Jongerius van de vakcentrale FNV had het kabinet opgeroepen de ,,bezuinigingsdrift in te perken'' om het vertrouwen in de economie te laten groeien. Kamp zei daarop dat het op orde brengen van de overheidsfinanciën juist nodig is om de economie en werkgelegenheid op peil te houden. ,,De koopkracht komt het meest onder druk te staan als mensen hun baan verliezen'', zei hij.
Effecten
Volgens Kamp wordt natuurlijk bekeken wat de effecten van het beleid op de koopkracht zijn en of reparaties nodig zijn. Wel stelde hij dat de overheid tot dusver de klappen heeft opgevangen van de economische crisis in 2008 en 2009, terwijl de koopkracht van burgers nog op een redelijk niveau bleef. Volgens de minister wordt nu nadrukkelijk gekeken wat de overheid nog voor zijn rekening kan nemen en wat voor rekening van de burgers komt.
Het kabinet hoopt deze week de begrotingsbesprekingen af te ronden. De plannen voor het volgende jaar worden traditioneel op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, gepresenteerd.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!