Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Bezuiniging evenredig op asfalt en ov'

14-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Snelweg_04.jpg
Het streven is om de bezuiniging van 250 miljoen euro op het Infrastructuurfonds ,,evenredig'' neer te laten komen bij wegen en het openbaar vervoer. Dat zei premier Mark Rutte woensdag tijdens het debat over de regeringsverklaring.
Korting
Rutte zei verder dat nog precies moet worden uitgewerkt hoe binnen het fonds zal worden bezuinigd. Hij stelde dat de korting ten koste zal gaan van asfalt en sluit niet uit dat het openbaar vervoer er ook onder gaat lijden.
Openbaar vervoer
Bezuinigingen op het openbaar vervoer zijn niet in het belang van de reiziger, reageerde de NS woensdag. ,, Auto en trein vullen elkaar aan, en zowel op de weg als op het spoor is het erg druk. Bezuinigingen op het spoor gaan ten koste van de mobiliteit en daarmee van de bereikbaarheid van Nederland'', aldus de NS.
Bezorgde oppositie
De oppositie toonde zich bezorgd. D66-leider Alexander Pechtold stelde nu niet te weten waar hij aan toe is, terwijl hij wel moet stemmen over de motie om het regeerakkoord aan te passen. Hij noemde het essentieel om te weten waar de bezuinigingen op infrastructuur zullen neerslaan.
'Meer tijd nodig'
Ook GroenLinks-leider Bram van Ojik wilde meer weten van Rutte, net als CDA-leider Sybrand Buma. Rutte zei daarop dat er echt meer tijd nodig is om die antwoorden te kunnen geven. Hij benadrukte op een verstandige en nette wijze naar de maatregelen te kijken.
'Weinig geld over'
Arie Slob van de ChristenUnie gaf aan dat er nog maar heel weinig geld overblijft, doordat er tot 2028 in totaal 3,5 miljard euro op het potje wordt gekort. Een volgend kabinet zou volgens hem niet eens meer een minister nodig hebben. ,,U regeert over uw graf’’, aldus Slob.
Aanpassing regeerakkoord
De jaarlijkse bezuiniging op infrastructuur is onderdeel van een aanpassing van het regeerakkoord. De inkomensafhankelijke zorgpremie, die vooral onder aanhangers van de VVD voor veel ophef zorgde, werd geschrapt in ruil voor extra geld voor de sociale agenda. Dat extra geld komt uit het potje voor de infrastructuur.
Gevolgen
bezuinigingen
VVD-Kamerlid Ton Elias gaf dinsdag aan dat de bezuinigingen geen gevolgen zouden hebben voor de besluiten over de Blankenburgtunnel en de verbreding van de A27. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken stelde dat is afgesproken dat de bezuiniging ten laste komt van asfalt. Hoe dat zal worden ingevuld, was volgens haar nog niet besproken.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!