Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Bezitter telefoon makkelijk te identificeren

27 mrt 2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
smartphone1_01.jpg
Als bekend is waar een mobiele telefoon is geweest, blijkt het een koud kunstje om te achterhalen wie de eigenaar is. Uit Belgisch-Amerikaans onderzoek blijkt dat het in 95 procent van de gevallen lukt om iemands identiteit vast te stellen op basis van vier plaatsen waar de telefoon is geweest.
Zendmasten
Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en de Katholieke Universiteit Leuven onderzochten de telefoondata van anderhalf miljoen mensen. Omdat mobiele telefoons contact maken met zendmasten, valt vrij nauwkeurig te bepalen op welk tijdstip een telefoon op een bepaalde plaats was.
'Geografische vingerafdruk'
Die locatiegegevens kunnen vergeleken worden met informatie uit databases, waarin bijvoorbeeld staat waar mensen werken, wonen of op school zitten. Vrijwel iedereen blijkt met zijn telefoon een unieke 'geografische vingerafdruk' te creëren. Wie zijn telefoon aan heeft staan is dus nauwelijks nog anoniem.
Smartphones
Toen mobiele telefoons nog niet zo geavanceerd waren beschikten alleen telecomaanbieders over dit soort gegevens. Met de komst van smartphones is dat drastisch veranderd, omdat die vaak over een GPS-functie beschikken.
Fabrikanten van smartphones maken de informatie die daarmee vergaard wordt volgens de wetenschappers beschikbaar voor anderen. Dat heeft grote gevolgen voor de privacy, waarschuwen de onderzoekers in de laatste editie van het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar