Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bezetters moeten Bungehuis verlaten

20-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
studenten_58.jpg
De bezetters van het Bungehuis in Amsterdam moeten het gebouw op korte termijn verlaten. Doen ze dat niet, dan moeten ze een dwangsom betalen van 1000 euro per dag.
Kort geding
Dat besliste de rechtbank in Amsterdam donderdag in een kort geding dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) tegen de actievoerders had aangespannen. De UvA had een ontruiming geëist binnen 4 uur na dagtekening van het vonnis en een dwangsom van 100.000 euro.
De dwangsom vond de rechter te hoog. De rechtbank was het wel eens met de argumenten van de UvA dat de bezetting het onderzoek en het onderwijs hindert en de (brand)veiligheid gevaar loopt.
Onderzoeken
De universiteit betoogde dat lopend onderzoek gevaar loopt doordat specifieke experimenten niet kunnen doorgaan. Ook kunnen tentamens niet worden nagekeken en wordt gevreesd voor fraude. ,,We weten dat er ruimtes zijn opengebroken'', zei de raadsman van de UvA.
De UvA gaat ervan uit dat de bezetters gehoor geven aan de uitspraak en hoopt na een schoonmaak het gebouw maandag weer in gebruik te kunnen nemen.
Democratie en transparantie
Het Bungehuis aan de Spuistraat, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de UvA, wordt al sinds vrijdagochtend bezet door een groepering die zich De Nieuwe Universiteit (DNU) noemt en strijdt voor meer democratie en transparantie van bestuur binnen de universiteit.
De studenten willen bijvoorbeeld meer inspraak in de medezeggenschapsraden en verlangen volledige openbaarmaking van het financiële beleid van het bestuur. De bezetters willen het pand pas verlaten als al hun eisen zijn ingewilligd. De UvA had ze een andere locatie aangeboden, maar dat wilden ze niet.
Nieuw overleg
,,Dat zou om een leegstaand gebouw gaan, waar bij een bezetting geen enkele pressie vanuit gaat'', zei de advocaat van de actievoerders, die te kennen gaf dat het stadium van 'gesprekken voeren' al is gepasseerd. ,,De bezetters proberen al een jaar een serieuze discussie te voeren over het verbeteren van de transparantie.'' De rechter probeerde de studenten nog tot nieuw overleg te bewegen, maar daar gingen ze niet op in. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!