Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Bewoners creëren zelf welzijn

12 feb 2016
  •  
leestijd 1 minuten
huizen_geld 930x520
In twee aandachtswijken in Nederland nemen bewoners het heft in handen en krijgen daarvoor geld van de landelijke vereniging van actieve bewoners, het LSA. 'De gemeente staat niet open voor initiatieven van bewoners. We hebben een half jaar verspild aan onderhandelen en willen nu aan de slag', schetst een initiatiefnemer. Daarom besluiten bewoners in Hengelo en in Amsterdam zelf welzijn te creëren.
Zowel financieel als met kennis en netwerk helpt het LSA deze bewoners om hun initiatief een kickstart te geven. Deze twee bewonersgroepen wachten niet langer af en starten in hun eigen wijk een BewonersBedrijf.
Met een verdienmodel op basis van verhuur van een pand, horeca of groenbeheer verbeteren zij de leefbaarheid in de wijk. Het LSA gelooft in de kwaliteiten van deze bewonersgroepen en hun plannen en geeft hen daarom allebei startkapitaal, beschikbaar gesteld door Nationale Postcodeloterij en Aedes, Fonds Werken aan Wonen.
Bewoners zijn er klaar voor maar de gemeenten nog niet. Het vinden van een succesvol verdienmodel is lastig en werkt wetgeving vaak tegen. Gemeenten lijken nog niet klaar voor omgang met de bewonersorganisatie van onderop. ANP 

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!