Kassa

Beweringen De Jonge over datalek GGD onjuist

  •  
28-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
179 keer bekeken
  •  
GGD logo 930x520

Dinsdagmiddag tijdens het vragenuurtje gaf zorgminister Hugo de Jonge tekst en uitleg over het gigantische datalek via de test- en uitslagensystemen van de GGD'en. Deskundigen zijn over zijn uitleg verbijsterd. Volgens de Volkskrant zijn sommige uitspraken aantoonbaar onjuist.

Minister De Jonge stelt diverse malen dat er ‘volcontinu’ en ‘volautomatisch’ wordt gecontroleerd op het gebruik van de GGD-systemen waaruit data zijn gestolen. De GGD zegt echter dat er ‘steekproefsgewijze controles’ worden gehouden. Deze uitspraken zijn fundamenteel verschillend. Jaap-Henk Hoepman, universitair hoofddocent privacy aan de Radboud Universiteit en Rijksuniversiteit Groningen: "Er wordt kennelijk niet bijgehouden wie welke gegevens opvraagt. Dat is voor een systeem met zulke gevoelige gegevens echt waanzin."

Bron: De Volkskrant
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Bitje
Bitje30 jan. 2021 - 12:25

H. de Jonge (minister !) en A. Rouvoet (Hoofd GGD !) laten zien hoe naïef je kunt zijn en dan toch de top te kunnen bereiken. Bovendien laten zij zien dat zij het recht op privacy van de burger onbelangrijk vinden. Fijn dat de Privacy Autoriteit straks een bet kan opleggen, maar daar zijn alle bij de GGD geregistreerde personen niet mee geholpen. Hier moet iets anders gebeuren. Het hele BSN systeem moet op zijn kop.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!