Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Bewaren van kopie paspoort mag niet

22 dec 2012
  •  
leestijd 3 minuten
195x90_paspoort_01.jpg
Steeds meer bedrijven maken kopietjes van je paspoort of rijbewijs voor hun eigen administratie. Het College Bescherming Persoonsgegevens is tegen deze kopieergekte en bewaardrift. Volgens hun richtsnoeren mag het niet eens! Het verzamelen en opslaan van persoonsgegevens is aan regels gebonden. Als je persoonsgegevens in de verkeerde handen vallen, kunnen mensen je identiteit stelen met alle gevolgen van dien.
Vodafone
Wie een mobiel telefoonabonnement wil afsluiten moet een kopie van zijn paspoort of rijbewijs inleveren bij de provider. Job van der Tuin weigert dit. Wat doet Vodafone met je persoonsgegevens, wie kunnen er bij en hoe is je kopie beveiligd? Hij wil niet dat mensen zomaar aan de haal kunnen gaan met zijn persoonsgegevens zoals zijn burgerservicenummer (BSN), met het risico dat iemand er fraude mee pleegt. Zonder kopie van je ID-bewijs, krijg je geen telefoonabonnement. Vodafone schrijft in een reactie dat ze juist kopietjes maken om identiteitsfraude tegen te gaan.
Laat u niet zomaar kopiëren
Wie slachtoffer wordt van identiteitsfraude is de pineut. Voorbeeld: iemand sluit een lening af met jouw BSN, naam en adres. De crimineel gaat er met de poen vandoor en jij krijgt schuldeisers, deurwaarders en misschien een negatieve BKR-registratie aan je broek, omdat de lening niet wordt terugbetaald. Of iemand neemt een telefoonabonnement op jouw naam en adres. De boeven bellen voor duizenden euro's en jij krijgt een peperdure telefoonrekening gepresenteerd, maar jij weet van niets! De rijksoverheid start half januari met de publiciteitscampagne   Laat u niet zomaar kopiëren om mensen meer bewust te maken van hun ID en er vertrouwelijk mee om te springen.
€1 miljard schade
Identiteitsfraude komt steeds vaker voor blijkt uit een rapport van de overheid . Uit een representatieve internetenquête blijkt dat circa 5,6% van de Nederlandse bevolking slachtoffer is van identiteitsfraude. Het gaat om tussen de 127.000 en 150.000 mensen. Ongeveer 60% van deze groep ondervindt financiële schade als gevolg van de identiteitsfraude. Dit betekent dat ruim 3% van de Nederlandse bevolking slachtoffer is van identiteitsfraude met financiële gevolgen. Het gaat om bedragen tussen de €10 en €50.000. Dit betekent een schadebedrag van ruim €1 miljard tussen 2007 tot 2011.
Fraude melden bij CMI
Als u slachtoffer bent van identiteitsfraude, kunt u zich melden bij het Centraal Meld- en Informatiepunt Identiteitsfraude en –fouten (CMI). Per jaar komen hier ongeveer 250 gevallen van ID-fraude binnen. Op deze site vindt u ook tips om identiteitsfraude tegen te gaan. Een kopie maken van een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart is op enkele uitzonderingen na - zoals je werkgever, bank en BOVAG autoverhuurbedrijven – niet toegestaan . Burgers moeten hun paspoort of ander identiteitsdocument kunnen tonen, maar hotels en sportscholen mogen niet zomaar een kopietje maken.
IRMA
Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit Nijmegen, vindt alle databases vol met kopietjes van paspoorten belachelijk en gevaarlijk. Hij kent een slachtoffer van identiteitsfraude, omdat zijn gegevens misbruikt zijn voor het afsluiten van een lening. Als allerlei bedrijven paspoortkopieën bewaren, weet je niet wat er met je persoonsgegevens gebeurt. "Ik vind dat het CBP harder moet optreden en een forse boete moet opleggen, want je staat als consument in je recht. Zo'n kopie mag gewoon niet." Hij demonstreert in Kassa IRMA . IRMA is een project waarbij je met een simpele smartcard jezelf kunt identificeren, zonder dat je je privacy blootgeeft.
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!