Kassa

Bevolkingsonderzoek naar risico's landbouwgif

18-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
giftig_05.jpg
Mensen die in de buurt van bollenvelden, fruitboomgaarden en andere landbouwgronden wonen, kunnen volgend jaar een oproep voor een bevolkingsonderzoek tegemoetzien. Het kabinet wil erachter komen of zij mogelijk gezondheidsrisico's lopen door de chemische middelen die in die gebieden worden gebruikt om de gewassen te beschermen.
Onderzoek
Het onderzoek, dat naar verwachting enkele miljoenen euro's kost, wordt in 2015 en 2016 verricht. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd. Het kabinet neemt daarmee een advies over van de Gezondheidsraad, die het nut van een bevolkingsonderzoek had onderzocht. Onderzoeken in het buitenland leverden aanwijzingen op dat omwonenden van landbouwpercelen gezondheidsrisico's kunnen lopen. Ze klagen geregeld over misselijkheid of irritaties van huid, ogen of luchtwegen.
Zembla
Het kabinet had de Gezondheidsraad mede naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma Zembla om advies gevraagd. Daarin pleitte een hoogleraar toxicologie voor beter onderzoek naar de risico's van bestrijdingsmiddelen voor mensen die in landbouwgebieden wonen. Volgens de raad moet het onderzoek zich richten op boeren en hun gezinsleden en op omwonenden en moet daarbij vooral worden gekeken naar vrouwen in de vruchtbare leeftijd en jonge kinderen.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zal het onderzoek leiden en daarbij samenwerken met andere onderzoeksinstellingen en gemeentelijke gezondheidsdiensten. Er komt dit jaar eerst een proef.
Maatregelen
Ondertussen neemt het kabinet maatregelen om de blootstelling van omwonenden aan pesticiden te verminderen. Zo wordt de toelatingsprocedure voor deze middelen aangepast: voortaan worden daarin ook de risico's voor alle omwonenden beoordeeld. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), waar mensen ook met vragen en klachten terechtkunnen, gaat bovendien strenger controleren op het gebruik van de middelen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!