Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Betere hypotheekopties voor tweeverdieners en bij studieschuld

29 okt 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hypotheek 1127
Vanaf 2021 kunnen mensen met een studieschuld en tweeverdieners een iets hogere hypotheek krijgen. Dat heeft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer laten weten.
Per 1 januari telt voor tweeverdieners het tweede inkomen voor 90 procent mee bij het vaststellen van het maximale hypotheekbedrag. Dat is nu 80 procent. De studieschuld gaat minder zwaar meewegen, omdat de rente op die leningen lager is geworden, aldus Ollongren.

Kabinet volgt advies Nibud

De leennormen die het kabinet na advies van het Nibud stelt, moeten voorkomen dat huishoudens bij het aangaan van een hypotheek onverantwoorde risico’s nemen. Huishoudens die er ondanks de crisis in inkomen op vooruitgaan, zien volgens het Nibud hun hypotheekruimte volgend jaar toenemen. Voor huishoudens zonder inkomensstijging kan de maximale hypotheek licht dalen.

Het Nibud waarschuwt dat het in coronatijd belangrijk is goed te kijken naar het risico op verlies van inkomen. "Iemand kan een heel bestendig inkomen hebben gehad met werk dat door de aard van deze crisis een wankele toekomst heeft", zegt Nibud-directeur Arjen Vliegenthart.
ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar