Betere ambiance goed voor eetpatroon ouderen
04-10-2010
• leestijd 1 minuten
Ouderen in een verzorgingshuis eten meer wanneer ze de maaltijd in een betere ambiance krijgen aangeboden en zelf kunnen opscheppen. Dat blijkt uit een praktijkproef van de Wageningen Universiteit die afgelopen zomer is gehouden op twee locaties van BrabantZorg in Veghel en Oss in strijd tegen ondervoeding bij ouderen. De resultaten werden maandag in Veghel gepresenteerd.
De 28 ouderen van de Watersteeg in Veghel kregen vier maanden lang een chiquere middagmaaltijd aangeboden. De tafel was feestelijk gedekt met een tafelkleed en een katoenen servet. De ouderen kregen een aperitiefje in plaats van soep en kregen een kopje koffie met lekkernij toe. Het warme middagmaal bestond bovendien voor een groter deel uit biologische producten.
De bewoners aten 32 procent meer groenten, 29 procent meer zetmeel en 76 procent meer appelmoes. Aan het eind van de proef was hun lichaamsgewicht met gemiddeld een halve kilo gestegen. De controlegroep in Oss was in dezelfde periode gemiddeld een halve kilo afgevallen.
Het beoogde effect werd bereikt. Bovendien was de maaltijd in Veghel weliswaar 1 euro per persoon duurder maar de instelling bespaarde meer geld op dieetproducten.
De bewoners in Veghel waren bovendien meer tevreden. Ze zaten langer aan tafel, beleefden het diner als korter en waren tevreden over de hoeveelheid eten.
Minister Gerda Verburg kondigde maandag in Veghel vervolg van het onderzoek aan. De ministeries van LNV en VWS gaan de komende drie jaar het effect meten van een goede maaltijd op medicijngebruik.
ANP