Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Beter resultaat kankerdiagnose door omgeving

18-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ziekenhuisbed_ziekenhuis_kamer_hospitaal_32.jpeg
Rustgevend licht, beeld en geluid kunnen de spanning voor een mogelijke kankerdiagnose verminderen en het resultaat van de PET- en CT-scan verbeteren. Onderzoekers van Philips hebben dat aangetoond met een testopstelling in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam.
Eerste resultaten
De eerste voorlopige resultaten zijn dinsdag bekendgemaakt op de High Tech Campus in Eindhoven waar het elektronicaconcern een onderzoekslaboratorium opende met innovatieve ideeën voor in ziekenhuizen.
Radioactieve suikers
Een uur voor patiënten in de scanner gaan krijgen ze radioactieve suikers toegediend. De stof kruipt naar de tumor en maakt die zichtbaar op de scan maar dit effect kan worden verstoord door spanningen bij de patiënt waardoor ook spieren en vet de radioactiviteit aantrekken.
Extreem angstig moment
Voor patiënten is het een extreem angstig moment terwijl het onderzoek een relaxte patiënt verlangt, legde onderzoeker Murray Gilles dinsdag uit. Vanwege de radioactiviteit mag er geen familie of verpleging bij de patiënt blijven, die zich alleen en nerveus kan gaan voelen.
Rustgevende filmpjes
Philips ontwikkelde een omgeving waarin patiënten zelf kunnen kiezen uit verschillende rustgevende filmpjes van bijvoorbeeld natuur, een boottocht of ballonvaart. Uit hun telefoon of iPod wordt automatisch rustige muziek gefilterd. Na toediening van de injectie verdwijnen alle prikkels, dimt het licht en stopt de film.
Experiment
De 121 deelnemers aan het experiment vulden vragenlijsten in die laten zien dat testpatiënten na een uur 10 procent minder gespannen zijn door het verblijf in de speciale omgeving. Vet
Drie radiologen beoordeelden bovendien blind de scans van de test- en controlegroep. Voor spieren is er geen significant verschil aangetoond, maar het vet nam minder radioactiviteit op waardoor een betere beoordeling mogelijk is, aldus Gilles.
Nieuw onderzoekslab
Philips test in het nieuwe onderzoekslab verder onder meer een moderne ziekenhuiskamer voor mensen die herstellen van een beroerte en niet gebaat zijn met prikkels. De techniek zorgt bijvoorbeeld voor een rustig ontwaken in de ochtend en ruggensteuntjes voor de vergeetachtige patiënt. ANP

Meer over:

kanker, diginieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor