Kassa

Betalen met chipknip vanaf 2015 niet meer mogelijk

27-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
chipknip_logo.jpg
De chipknip bestaat niet lang meer. Begin 2015 verdwijnt de elektronische portemonnee als betaalmiddel. Het is financieel niet langer aantrekkelijk, zei een woordvoerster van Currence naar aanleiding van berichtgeving in het AD van woensdag. Currence is de organisatie die het betalingsverkeer organiseert. Er wordt nu voornamelijk alleen nog gechipt in kantines, parkeer- en snoepautomaten.
Belangstelling afgenomen
De laatste jaren is de belangstelling voor het chippen steeds verder afgenomen. 2010 was een recordjaar met 178 miljoen transacties. Vorig jaar was dat aantal gedaald tot 148 miljoen. In winkels kan vanaf april al niet meer gechipt worden. Door het 'nieuwe pinnen' is de belangstelling voor de chipknip de laatste tijd flink afgenomen.
Gemeenten en banken
Gemeenten moeten nu parkeerautomaten met chipbetaling vervangen of aanpassen. Banken moeten tegoeden gaan terugstorten. Klanten van de chipknip waren vaak ontevreden over het gebruiksgemak. Hij kon niet overal gebruikt worden en het aantal oplaadpunten was beperkt. De chipknip was er sinds 1996.
Parkeren
Voor Rotterdam, waar je enkel met de chipknip kunt parkeren, heeft het verdwijnen van de elektrische portemonnee geen negatieve gevolgen. In 2014 stapt de gemeente over op het zogeheten kentekenparkeren, dat ook al in andere steden is ingevoerd. Alle automaten worden dan vervangen voor nieuwe en die zijn ook geschikt voor pin. Er komt dan ook geen parkeerbon meer uit. De geparkeerde auto wordt dan digitaal geregistreerd, vertelt een woordvoerster van de gemeente. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!