Heb jij een bankrekening bij ABN Amro, ASN Bank of SNS Bank? Dan ga je op korte termijn fors meer betalen voor je particuliere betaalpakket. Het maandelijkse tarief voor een een simpel pakket bestaande uit een bankrekening en bijbehorende bankpas gaat namelijk flink omhoog, en bankieren wordt dus duurder. Wat betekent dit voor jou? Per wanneer gaan de prijsverhogingen in? En om welke bedragen gaat het eigenlijk? Je leest het hier.
We beginnen met ASN Bank en SNS Bank, allebei onderdeel van moederbedrijf de Volksbank. Beide banken verhogen de tarieven voor de betaalpakketten al per 1 november 2023.
Een basispakket bij ASN Bank – bestaande uit een bankrekening met één bankpas – kost momenteel 2,20 euro per maand. Per 1 november wordt dat 2,70 euro per maand. Procentueel is dat een stijging van 23 procent.
Hetzelfde basispakket bij SNS Bank kost momenteel 2,55 euro per maand. Per 1 november wordt dat 2,95 euro per maand. In dit geval is de procentuele prijsstijging 16 procent.
ASN Bank en SNS Bank zijn niet de enige banken die een prijsstijging van de tarieven voor betaalpakketten hebben aangekondigd. Ook ABN Amro gaat de tarieven verhogen, en wel per 1 januari 2024. Vanaf die datum betalen klanten maandelijks 3,25 euro per maand in plaats van het huidige tarief van 2,95 euro per maand, een procentuele stijging van 10 procent.
In het geval van ABN Amro geldt bovendien dat het de tweede tariefstijging is in relatief korte tijd: op 1 juli 2022 werd al een forse verhoging doorgevoerd van 1,95 euro per maand naar 2,95 euro per maand.
Ook andere diensten en pakketten van ABN Amro worden duurder, zo blijkt uit een gepubliceerd overzicht van aanstaande prijswijzigingen. Alleen het aanvragen van een vervangende betaalpas wordt goedkoper: dit gaat 5 euro kosten in plaats van 7,50 euro. ABN Amro stelt dat "investeringen in onze diensten, services en veilig bankieren maken dat betaalproducten duurder worden", en noemt daarnaast dat bankieren "makkelijk, veiliger en sneller" wordt door bepaalde innovaties. Ook moet de bank kosten maken voor het bestrijden van financiële criminaliteit.
Wat de andere twee grote Nederlandse banken – ING en de Rabobank – doen, is momenteel niet bekend. Tegenover RTL Nieuws verklaart een woordvoerder van ING dat een verhoging momenteel niet aan de orde is en dat ze erover zullen communiceren zodra daar verandering in komt. De Rabobank liet niks los over eventuele prijsstijgingen.
Een standaard betaalpakket bij ING werd op 1 januari van dit jaar al fors duurder: klanten betalen maandelijks 80 cent extra per pakket, wat in het geval van een standaard Oranjepakket neerkomt op een verhoging van 2,35 euro per maand naar 3,15 euro per maand. Procentueel gaat dat om een prijsstijging van 34 procent.
Ook de Rabobank heeft eerder dit jaar de tarieven verhoogd, en wel per 1 april. Het meest eenvoudige pakket – het Rabo DirectPakket – ging toen van 2,25 euro per maand naar 2,95 euro per maand. Uitgedrukt in procenten ging dat om een stijging van 31 procent.
De Consumentenbond is niet te spreken over de aangekondigde tariefsverhogingen en vindt dat bepaalde kosten – zoals die voor criminaliteitsbestrijding – überhaupt niet moeten worden doorberekend aan consumenten.
Woordvoerder Joyce Donat van de Consumentenbond geeft tegenover RTL Nieuws aan dat er veel klachten binnenkomen van consumenten over verminderde service en extra kosten. Zodoende ontstaat bij consumenten het beeld dat ze steeds meer moeten betalen voor minder. Donat vervolgt stellig: "De banken hebben hun mond vol over het toegankelijk houden van bankdiensten voor diverse groepen, maar dat verhoudt zich bepaald niet tot de prijsstijgingen."
Bron: RTL Nieuws
Thema's:
Er is hier maar en antwoordt mogelijk ' schandalig ' bankzaken doen is al moeilijk voor ouderen . Kantoren zijn al weg bezuinigd en dan ook nog roepen wij zijn er voor U !!
Alle banken bouwen hun service af en verhogen de prijzen. Iedereen heeft nu een bankrekening en kan nergens anders heen want elke bank doet mee in het verhogen. Probeer maar eens iets te regelen op een kantoor. Nee, alles moet per internet. Dit is niet klant vriendelijk maar een honds brutale manier om de klant te vertellen we hebben jou niet nodig maar jj ons wel.
Ben vorig jaar zonder probleem overgestapt naar Regiobank. AbnAmro heeft hier nergens meer een vestiging, dichtste bij 40km! Ook de service was steeds slechter en onpersoonlijk, bij Regiobank gewoon welkom. Kosten ook lager, maar zullen ook wel stijgen mettertijd.
De Consumentenbond kan nog zo hard schreeuwen, de banken doen toch waar ze zin in hebben. Overstappen? Of je nou door de hond of door de kat gebeten wordt…
ING Kosten Oranje Pakket: 3,15 ING tweede rekening houder: 1,10 ING totale kosten: 4,25/maand x 12 = 51,00/jaar Mooie voor de aandeelhouders en de top van ING, meer betalen voor minder service. Vroeger werd je gewoon gedwongen om een bankrekening te nemen, toen al ter voorbereiding op de toekomst om meer winst te behalen op de gewone particulieren nou, dat lukt dus aardig. Banken hadden wat dat betreft een hele goede visie. En die helpdesk kan me gestolen worden, net zoals de meeste helpdesken, komt meestal geen goed antwoord uit voort, de helpdesk is alleen maar een gewone dikke/taaie muur waar je niet doorheen komt.
Wordt volgend jaar alweer verhoogd: https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/betaalpakket-ing-wordt-vanaf-maart-2024-duurder-dit-ga-je-betalen?theme=geld
Die zogenaamde sterk gestegen kosten kunnen ze heel gemakkelijk betalen uit de besparingen van de afgelopen decennia en die ze steeds verder doorvoeren. Namelijk de afgestoten filialen (huur/hypotheek) en al het personeel dat daar werkte en handelingen uitvoerde die de klanten nu allemaal zelf moeten doen bij de flappentap of via internet-/mobiel bankieren. Die gigantische besparingen dekken de kosten voor het pasje en dergelijke zeer ruim.
In de eerste helft van 2023 hebben de vier grootste Nederlandse banken (ABN Amro, ING, Rabobank en De Volksbank) hun winst bijna verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. Kortom gelukkige aandeelhouders. Dus voldoende reden om de kosten voor de kleine man verder te verhogen. Die kan helaas niet zonder bankrekening, want daar heeft de overheid wel voor gezorgd. Van enige concurrentie tussen (Nederlandse) banken is nauwelijks sprake, dus kunnen ze doen waar ze zin in hebben.
Ooit eens contact opgenomen met de ING. Deze kosten zouden worden berekend om de helpdesk in stand te houden. Neem hier het aantal mensen die maandelijks ING betalen maakt dit het de duurste en best betaalde helpdesk van Nederland. Wel 1 dan die weinig doet bij problemen en waar het altijd aan de klant ligt. Banken zijn geldmachines en wat ze niet zelf kunnen creëren halen ze bij de klant. En de politiek .....kijkt al jaren toe
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!