'Betaalde kranten blijven bestaan'
27-11-2009
• leestijd 2 minuten
Hoofdredacteuren van diverse media zien betaalde kranten voorlopig nog niet verdwijnen ten gunste van gratis nieuws op websites, in audiovisuele media en in gratis kranten. Dat blijkt uit een enquête onder leden van het Genootschap van Hoofdredacteuren, dat vrijdag vijftig jaar bestaat.
Ter gelegenheid van dat jubileum stelde Tony van der Meulen, oud-hoofdredacteur van het Brabants Dagblad, het boek Storm in de Media samen. Die productie gaat over journalistieke dilemma's in woelige tijden van economische neergang, dalende lezersaantallen en opkomende internetsites. Het boek wordt vrijdag aangeboden aan de koningin, tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Circustheater in Scheveningen.
In het boek is ook een enquête geplaatst die onder de honderd leden van het genootschap is gehouden. Vijftig van hen reageerden. Zij zijn van mening dat er een markt zal blijven voor betaalde kranten. Wel vragen ze zich af of die kranten altijd in papieren vorm zullen blijven verschijnen. Uitwijken naar betaalde sites zou een oplossing kunnen zijn, opperen zij.
De ondervraagden denken verder in meerderheid dat het niet nodig is om nieuws te populariseren om publiek aan zich te binden. De meeste respondenten wijzen op de belangstelling voor kwaliteitskranten die nog steeds hoog is. Sommigen verwachten dat er ,,een moeheid'' gaat intreden op het gebied van leuk gebracht nieuws.
Een meerderheid van de hoofdredacteuren is van mening dat regionale kranten zich vooral moeten richten op regionaal en lokaal nieuws om zo te overleven. Hoe scherper het profiel, hoe kansrijker de krant is, oordelen de meeste ondervraagden. Sommige vinden dat regiokranten hun primaire taak hebben verzaakt doordat ze veel te lang landelijk dagblad hebben willen zijn. Waar de ondervraagden het bijna volledig over eens zijn is dat er altijd ruimte zal blijven voor lange verhalen in kranten. Al tekenen ze er wel bij aan dat 'lang' in 1989 een andere omvang had dan anno 2009.