'Betaal kinderverpleeghulp uit ander potje'
28-04-2010
• leestijd 1 minuten
De verpleegkundige hulp aan ernstig zieke kinderen moet anders worden betaald. Dat is het advies van de commissie Bekostiging Intensieve Kindzorg, dat woensdag werd aangeboden aan demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid).
Ongeveer duizend kinderen hebben na behandeling in het ziekenhuis verpleging nodig. Nu wordt die hulp betaald via een tijdelijke regeling uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Volgens de commissie moet die zorg echter worden bekostigd uit de Zorgverzekeringswet.
Het gaat om kinderen met ernstige medische problemen, zoals stofwisselingsziekten, neurologische aandoeningen en epilepsie. De commissie wil dat de precieze medische problematiek van het kind uitgangspunt wordt van de financiering van de zorg aan dat kind.
De bestaande vormen van financiering slagen er niet in om aan die exacte zorgvraag te voldoen. De denktank adviseert Klink om, in afwachting van de zogenoemde persoonsvolgende bekostiging, een nieuwe wijze van financiering op te zetten voor een periode van vier jaar. Dat kan volgens de commissie in de Wet Bijzondere Medische Verrichtingen (WBMV). Gedurende die vier jaar kan een structurele regeling in de steigers worden gezet.
Klink nam het rapport woensdag in ontvangst in kinderhospice Pallieterburght in Capelle aan den IJssel. Daar zei hij dat financiering vanuit de WBMV hem aanspreekt. Een nieuw kabinet moet er een knoop over doorhakken, maakte hij duidelijk. Tot die tijd blijft dergelijke verpleeghulp betaald vanuit de AWBZ.
Bron: ANP