Kassa

Bestrijdingsmiddelen op groente en fruit buiten EU

  •  
10-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
groente 1127
In groente en fruit dat van buiten de EU wordt geïmporteerd zijn overschrijdingen gevonden van het maximaal toegestane gehalte van bestrijdingsmiddelen. In groente en fruit afkomstig uit Nederland en de EU zijn weinig overschrijdingen gevonden. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
De bestrijdingsmiddelen zijn vooral aangetroffen op producten uit landen als Suriname, Turkije, Colombia, Mexico, Kenia en de Dominicaanse Republiek. Het onderzoek werd tussen januari 2017 en december 2018 uitgevoerd. Zogenoemde risicoproducten afkomstig uit deze landen worden door de NVWA extra gecontroleerd bij import.

Verscherpte controle

De importcontrole is de afgelopen jaren in heel Europa versterkt. Met succes: producten gaan steeds meer voldoen aan de eisen die de Europese Unie stelt. De producten worden dan van de lijst gehaald, waarna marktonderzoek moet uitwijzen of kwaliteit ook blijvend is.

Maatregelen

Wanneer de toegestane hoeveelheid bestrijdingsmiddelen wordt overschreden, maar er geen gevaar is voor de volksgezondheid, volgt een boete of een waarschuwing. Het product mag dan niet meer worden verhandeld.
Bron: NVWA
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!