Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Bestrijdingsmiddelen ongedierte honden en katten schadelijk voor mens

30 mrt 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
343 keer bekeken
huisdier kat hond 930 520

Chemische bestrijdingsmiddelen tegen vlooien en ander ongedierte bij honden en katten vinden ook hun weg naar de mens. In een onderzoek zijn in haarmonsters van proefpersonen 47 verschillende pesticiden aangetroffen die de hormoonhuishouding bij mensen kunnen verstoren of kankerverwekkend zijn. Daarvoor waarschuwt Pesticide Action Network Netherlands (PAN).

Zo zit er bijvoorbeeld in Fipronil, een diergeneesmiddel voor de bestrijding van vlooien, teken (en ook mijten), een hogere dosis dan wordt geadviseerd. De dosis voor de behandeling van hond en kat is namelijk tot 250.000 keer hoger dan de in de Europese Unie aanvaardbare dagelijkse menselijke inname. Daarnaast zitten er in de muggenverdelger DEET veel stoffen die schadelijk zijn voor de mens. Verder zitten er volgens PAN in vlooienbandjes, druppels en sprays voor huisdieren grote hoeveelheden van gifsoorten die in de landbouwsector al verboden zijn.

PAN: "De zeer sterk werkende insecticiden worden onder honderden verschillende merknamen, in verschillende combinaties en in zeer hoge gehalten als diergeneesmiddel door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en in Nederland door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) goedgekeurd voor de behandeling van hond en kat."

Adviseer geen chemische anti-vlooien-, luizen- en tekenmiddelen meer

Er is naar bijna vijfhonderd dierenartspraktijken en -kliniek door de organisatie een brief gestuurd met het verzoek om hun verantwoordelijkheid te nemen en geen chemische anti-vlooien-, luizen- en tekenmiddelen meer te adviseren voor de behandeling van kleine huisdieren. "Vooral met betrekking tot zwangere vrouwen, peuters en kleine kinderen zijn deze middelen gevaarlijk", aldus de Nederlandse tak van PAN.

Alternatieve bestrijdingsmiddelen

Ben je op zoek naar alternatieven, zodat je geen gebruik hoeft te maken van de voorbeelden genoemd in het artikel? Je kunt dan gebruik maken van bestrijdingsmiddelen op natuurlijke basis.
Daarnaast geldt: voorkomen is beter dan genezen. Je kunt je hond of kat vaker of beter controleren na een bezoekje aan het bos of wanneer je hond of kat buiten is geweest. Daarnaast is het goed om in de zomer je hond of je kat iedere dag te kammen met een vlooienkam. Dan voorkom je dat je de bestrijdingsmiddelen hoeft in te zetten. Ook kun je bijvoorbeeld een vlooienplaag bij je huisdier voorkomen door regelmatig je tapijt - indien je dat hebt - te stoomreinigen en regelmatig te stofzuigen. Verder kan het goed zijn om eventueel gras in de tuin kort te maaien. Zo kunnen vlooien zich er minder goed in nestelen.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar