Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Besteedbaar inkomen toegenomen

22-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
eurobiljetten geld briefjes 930
Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens is in het derde kwartaal met 1,9 procent gestegen. Dat is wel iets minder sterk dan in de eerste twee kwartalen van het jaar, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.
De groei van het inkomen is vooral een gevolg van de stijgende beloningen van werknemers. Ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar namen deze beloningen toe met 3,6 procent. De beloningen stegen vooral door groei van het aantal banen van werknemers, aldus het statistiekbureau. Het loon per arbeidsjaar bleef met een toename van 0,7 procent achter bij de cao-loonontwikkeling van 1,5 procent.
Ook inkomsten uit productieactiviteiten van zelfstandigen droegen volgens het CBS bij aan het inkomen.

Belastingen en sociale premies

De groei van de lonen en inkomsten uit productieactiviteiten werkt door in de belastingen en sociale premies die huishoudens betalen. Deze belastingen en premies stegen met 4,3 procent. Tegelijkertijd zijn de sociale uitkeringen gestegen met 1,7 procent.
Pensioenuitkeringen en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen stegen, de werkloosheidsuitkeringen daalden. De toegenomen som van belastingen en premies heeft een drukkend effect op het beschikbaar inkomen. Ook de stijging van de consumentenprijzen heeft een negatief effect op het reële inkomen. ANP

Meer over:

inkomen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!