Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Besteed geen subsidie voor behoud geldautomaten

06-09-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
195x90_geldautomaat_01.jpg
Steeds meer geldautomaten worden weggehaald uit kleine dorpen. Soms blijft een automaat door subsidie van de gemeente. Uit onderzoek van Kassa blijkt dat 72% van de mensen het niet eens is met een gemeentelijke subsidie om geldautomaten in dorpen te behouden. Consumenten vinden dit een nutstaak van de bank waar geen gemeentelijke subsidie aan uitgegeven moet worden. Meer dan vijfduizend consumenten hebben meegedaan aan een enquête die Kassa hield onder haar publiek. Steeds meer geldautomaten verdwijnen uit de dorpen met alle gevolgen van dien. De lokale middenstand lijdt verlies en ouderen die slecht mobiel zijn zijn aangewezen op naastgelegen dorpen om een geldautomaat te bereiken. Deze liggen veelal een paar kilometer verderop.
Betalen
Volgens Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland worden de automaten weggehaald omdat ze niet meer rendabel zijn. De kosten voor beveiliging en onderhoud van de geldautomaten zijn hoog en er wordt ook steeds minder met contant geld betaald. Toch geeft 52% van de mensen in het onderzoek aan vaak met contant geld te betalen en volgens de cijfers van De Nederlandsche Bank vindt 62% van alle betalingen onder de €10 met contant geld plaats.
Brabant
In oktober raakt het Brabantse dorpje Eerde, waar de eerste Boerenleenbank gevestigd was, per 1 oktober dit jaar zijn geldautomaat kwijt . Ondanks protest van de bewoners heeft de Rabobank toch besloten om het weg te halen. De bewoners zijn dan aangewezen op de naastgelegen dorpen Veghel en Schijndel, die gemiddeld 4,7 kilometer verderop liggen voor contant geld. Volgens Koos Mirck van de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen is er door de banken een afspraak gemaakt dat er binnen een straal van vijf kilometer een geldautomaat moet zijn. Mirck zegt dat de banken dit vaak hemelsbreed berekenen en de terugweg er niet bijgeteld is.
Doodsteek middenstand
Volgens Betaalvereniging Nederland worden de geldautomaten weggehaald uit dorpen waar bijna of geen middenstand is. Edger Erkel uit het Zeeuwse dorp Vogelwaarde spreekt dit tegen. Volgens Erkel is er in Vogelwaarde een stabiele middenstand en veel toerisme, toch is de automaat weggehaald. Erkel zegt dat ze vier weken van tevoren te horen kregen dat de automaat wegging en dat ze bij de lokale bakker aangewezen waren om aan contant geld te komen. "Je voelt je ineens machteloos en je kan geen initiatieven nemen om er wat tegen te doen. Het effect van het weghalen van de  geldautomaat is dat mensen nu boodschappen in een ander dorp doen als ze daar gaan pinnen. Daardoor loopt de lokale middenstand bij ons omzet mis, zegt Erkel."
Oplossingen
Volgens Boudewijn loopt er een pilot in Zeeland en zijn de banken met elkaar in overleg om een oplossing te bieden voor de dorpen in de toekomst. Tweede Kamerlid Agnes Mulder van het CDA vindt de pilot te vaag en het is onduidelijk wat er met de resultaten gaat gebeuren. Volgens Mulder moeten de banken naar de mensen luisteren en zoeken naar meerdere opties. "In Engeland heb je commerciële geldautomaten, dat zou hier ook een optie kunnen zijn." Op 10 september wordt dit in de Tweede Kamer behandeld.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!