Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Bestedingslimiet cadeaubon naar 50 euro door anti-witwasregels

21 jul 2020
  •  
leestijd 1 minuten
cadeaubon bon cadeau gift card 1127
Wie online een algemene cadeaubon inwisselt, kan nog maar maximaal 50 euro per keer uitgeven. Is je bon bijvoorbeeld 100 euro waard, dan mag je de overige 50 euro pas bij een volgende aankoop weer gebruiken, meldt de NOS op basis van Europese regelgeving.
Het maximum van 50 euro geldt enkel voor cadeaubonnen die je op diverse plaatsen kunt inwisselen. Het gaat dan om bijvoorbeeld VVV-cadeaukaarten, boekenbonnen en Yourgift-cadeaukaarten. Bonnen die je bij maar één winkel kunt gebruiken, zoals die van Hema, De Bijenkorf of Bol.com, vallen niet onder de EU-regels. Omdat je die maar bij een partij kunt inleveren, worden die namelijk niet gezien als een elektronisch betaalmiddel.

Soms bijbetalen

Als iemand met een algemene cadeaukaart van 150 of 100 euro in een webshop iets ter waarde van 70 euro koopt, gaat er 50 euro van de kaart af en moet hij of zij 20 euro bijbetalen.
De Europese Commissie (EC) heeft de regels per mei 2020 uitgevaardigd. Het achterliggende doel is witwassen van geld met prepaid betaalkaarten tegengaan. Een cadeaubon wordt door de EC ook als prepaid kaart gezien en valt daarmee onder de aangescherpte regels. Eind mei werd de 'vijfde anti-witwasrichtlijn (AMLD5)' in de Nederlandse wet vastgelegd.
Bron: NOS

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!