Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Bespaartips: zet 's nachts de cv uit
26-02-2013
•
leestijd 3 minuten
•
1182 keer bekeken
•
In
aflevering twee
van Kassa Groen heeft CV-dokter Joep van de Ven in een aantal huizen de cv-installatie doorgelicht en een aantal tips gegeven. Het instellen van de cv is een onderwerp dat veel discussie oproept. Dat bleek uit de tientallen reacties die we op de redactie kregen. Vooral over de nachttemperatuur. Veel mensen vragen zich af of je niet meer gas gebruikt met het opnieuw opwarmen van je huis als je de temperatuur omlaag zet 's nachts.
Temperatuur zakt niet
Rob Brink uit Malden was één van de briefschrijvers. We gingen bij hem langs. Hij heeft van NUON twee verschillende adviezen gekregen. Een monteur raadt hem een nachttemperatuur van zeventien graden aan, een andere adviseur vijftien graden. In ons programma wordt tien graden genoemd. Hij heeft zelf de proef op de som genomen. Zijn huis is goed geïsoleerd. Als hij de cv 's nachts op tien graden zet, zakt de temperatuur niet verder dan zeventien graden. Het betekent in feite dat hij hem gewoon uit kan zetten 's nachts. Toch blijven de verschillende adviezen hem verbazen.
Tips van de deskundige
We hebben Martijn van Essen van DNV KEMA gevraagd licht op de zaak te schijnen. Hij vertelt dat het in het huis van Rob Brink geen enkel probleem is om de kachel 's nachts uit te zetten. Meer tips van
DNV KEMA
zijn hier te lezen.
Voorbeelden
Milieu Centraal heeft voor drie verschillende huizen doorgerekend wat de besparing is door de kachel lager te zetten.
Gezondheid
Een extra reden om de kachel laag te zetten is een gezondheidsreden. We gaan langs bij Wouter van Marken Lichtenbelt van de Universtiteit van Maastricht. Hij heeft onderzocht dat het 's nachts uitzetten van de kachel beter voor je gezondheid is. Dan moet je eigen kachel wat harder werken en verbrand je meer vet. Dit geldt voor alle variatie in temperatuur, zowel omhoog als omlaag. Ook voor bijvoorbeeld een kamer die wat kouder is. Ze hebben dit onderzocht in zogenaamde respiratiekamers. Dit zijn volledig afgesloten kamers waarin we al het energiegebruik van een persoon kunnen meten. Temperatuurswisselingen kunnen obesitas bestrijden en zorgen voor een betere doorbloeding van de huid.