Kassa

Bespaartips voor uw zorgpremie

19-11-2011
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
zorg_premie_001_06.jpeg
Uiterlijk 19 november 2011 moet u van uw zorgverzekeraar een brief op de deurmat hebben met de hoogte van de zorgpremie voor 2012. In 2012 is het meer voor minder, want er wordt geschrapt in het basispakket. Het eigen risico gaat van €170 naar €220 per volwassene en de premie voor met name de aanvullende verzekering stijgt flink. Gemiddeld bent u in 2012 €95 meer kwijt aan uw zorgverzekering.
Vergelijk uw premie 2012 met de premie van andere verzekeraars
Nu kunt u honderden euro's besparen door kritisch naar uw zorgverzekering te kijken. Zet uw wensen op een rijtje en kijk welke verzekering het beste aansluit bij uw wensen. Die vergelijking kunt u maken door gebruik te maken van vergelijkingssites als Independer , Kiesbeter , United Consumers , Verzekeringssite , Zorgkiezer , PrizeWize of Zorgvergelijker Consumentenbond .
Veel voordeel te behalen voor drie gezinnen 
Kassa vroeg drie gezinnen naar hun wensen voor de zorgverzekering. Uit de berekeningen van Verzekeringssite.nl blijkt dat het voor alle drie voordelig is om over te stappen naar een andere verzekeraar.  Zo kan een
echtpaar dat vooral de tandartsdekking belangrijk vindt, beter overstappen naar een andere verzekeraar. Ze zijn dan wel net zo duur uit als bij de huidige verzekeraar, maar hebben per persoon wél €500 meer dekking voor de tandartskosten. Een
jong gezin heeft op dit moment twee zeer uitgebreide aanvullende verzekeringen. Dat is vooral met het oog op zoveel mogelijkheid zekerheid voor hun jonge kinderen. Zij realiseren zich niet dat voor kinderen veel zorg al in de basisverzekering zit. Zo zijn de tandartskosten en fysiotherapie voor kinderen tot achttien jaar wél gedekt in de basisverzekering. Als zij de aanvullende dekking meer afstemmen op hun eigen wensen kunnen ze per maand maar liefst €100 besparen. Via de aanvullende verzekering van de vrouw zijn ze dan nog prima verzekerd voor aanvullende zaken met betrekking tot de kinderen. Een
ouder echtpaar heeft uitgebreide wensen betreffende fysiotherapie. Beiden willen daarvoor  onbeperkte dekking. Ook wil mevrouw een ruime dekking voor alternatieve geneeswijzen. Zelfs dit echtpaar kan €100 per maand besparen. Ze moeten dan wel ieder naar een andere verzekeraar. De enige belemmering kan zijn dat mevrouw bij de nieuwe verzekeraar geweigerd wordt vanwege haar grote afname aan zorg. Ze moet namelijk een gezondheidsverklaring invullen. Als ze bij de betreffende verzekeraar niet terecht kan, is het alternatief dezelfde verzekeraar als die van haar man. Daar vindt geen medische acceptatie plaats. De besparing op de premie is dan iets geringer, maar nog steeds €80 per maand.
Wat zit in het basispakket 2012?
Omdat veel mensen ook niet precies weten wat in 2012 in het basispakket zit, staat hier een overzicht. - zorg door huisartsen, ziekenhuizen, medisch specialisten en verloskundigen
- ziekenhuisverblijf
- tandheelkundige zorg tot 18 jaar: vanaf 18 jaar alleen specialistische tandheelkunde en het kunstgebit
- fysiotherapie tot 18 jaar en chronisch zieken: vanaf de 21e behandeling
- hulpmiddelen
- geneesmiddelen
- kraamzorg
- ziekenvervoer
- eerstelijns psychologische zorg; maximaal vijf bezoeken per jaar met eigen bijdrage van €20 per bezoek. 
- tweedelijns psychologische zorg: eigen bijdrage van €100 - €200 per jaar
- drie IVF-behandelingen vergoed Realiseer u ook dat op onderdelen de vergoeding niet onbeperkt is. Zo wordt 75% van de kosten van een kunstgebit vergoed. Voor bepaalde geneesmiddelen kan een maximale vergoeding of eigen bijdrage gelden. In het vergoedingenoverzicht van iedere verzekeraar vindt u precies de dekking voor de basisverzekering.
Wat zit er onder andere niet in het basispakket?
- tandheelkundige zorg vanaf 18 jaar
- fysiotherapie vanaf 18 jaar
- vergoeding voor bril/lenzen
- anticonceptiemiddelen (sinds 2011 al verdwenen uit basispakket, maar nog wel vergoeding voor meisjes en vrouwen jonger dan 21 jaar)
Wijzigingen in 2012
Maagzuurremmers verdwijnen uit het basispakket,  dieetadvisering  wordt geschrapt en ook hulpmiddelen bij het stoppen met roken worden niet meer vergoed. Verder wordt de eigen bijdrage voor psychologische hulp verhoogd. Klik hier voor het overzicht.
Eigen risico
Dat wordt in 2012 verhoogd van €170 naar €220. Dat betekent dat u de eerste €220 aan kosten voor geneesmiddelen en ziekenhuisbezoek zelf moet betalen. Voor alle duidelijkheid: de huisarts is uitgesloten van het eigen risico. Het eigen risico geldt niet voor de aanvullende verzekering.
Kinderen onder de achttien jaar betalen geen premie en hebben daarom géén eigen risico. Bespaartip: om op de premie te besparen kunt u kiezen voor een vrijwillig (extra) eigen risico.
Tips
- Raadpleeg diverse vergelijkingssites. Premies van dezelfde verzekeringsmaatschappijen kunnen per vergelijkingssite verschillen, onder andere omdat iedere vergelijkingssite zelf kortingen bedingt bij de verzekeraars. Ook nemen niet alle websites alle verzekeringsmaatschappijen in hun vergelijking mee.
- Kies voor vrijwillig (extra) eigen risico in ruil voor een premiekorting. Dat levert bijvoorbeeld bij een eigen risico van €500 een korting op je premie tot €300.
- Maak gebruik van een collectief. Dat levert een voordeel op tot maximaal 10%.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!