Kassa

Besmette eieren: overig nieuws

02-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
eieren schaal 930
De NVWA waarschuwt consumenten maandag om eieren met bepaalde codes erop niet te eten. In dit bericht nieuws naar aanleiding hiervan...
-VUmc serveert voorlopig geen eigerechten
Het VUmc serveert voorlopig geen eieren of producten waarin eieren zijn verwerkt aan zijn vaak kwetsbare patiënten. Het Amsterdamse ziekenhuis heeft dit woensdag laten weten. Ook in het bedrijfsrestaurant biedt het VUmc voorlopig geen eieren of eiproducten aan. De NVWA adviseert consumenten eieren met bepaalde codes erop niet te eten. Daarin zit een concentratie fipronil, die schadelijk voor de gezondheid kan zijn.
-Eierrestaurant Ommeleg zit nog elke dag vol
Bij restaurant Ommeleg in Amsterdam is het woensdag 'business as usual'. ,,Ja hoor. We zitten gewoon vol", zegt een medewerker van de eetgelegenheid in de Amsterdamse Pijp. Ommeleg is de eerste en voor zover bekend enige omeletterie van Nederland. De menukaart omvat vrijwel uitsluitend eiergerechten. Van een omelette met feta, uien en bacon tot sandwiches met roerei of een 'breggfast'.
Bij Ommeleg is weinig te merken van de heisa. Rond lunchtijd is in het restaurant geen tafeltje meer vrij. Vooral toeristen weten de zaak te vinden, maar ook buurtgenoten eten er. ,,We hebben een vaste eierboer die ons levert. Hij heeft de juiste codes op zijn product. Onze omeletten zijn veilig en nog steeds lekker", zegt de medewerker geruststellend.
-'Belgische eieren veilig voor consumptie'
Het consumeren van eieren in België is veilig. De eerste resultaten van analyses op met fipronil besmette eieren ,,zijn geruststellend voor de volksgezondheid”, meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) woensdag. ,,De Europese drempelwaarden zijn niet overschreden.”  Er komt dan ook geen waarschuwing voor het publiek om geen eieren te eten.
Volgens het Antwerpse parket heeft het bedrijf Poultry-Vision uit Weelde, dat producten levert tegen pluimveeziekten, uit winstbejag fipronil vermengd met een middel voor bloedluisbestrijding dat wél is toegestaan. Poultry-Vision leverde ook aan het Nederlandse bedrijf ChickFriend dat door Nederlandse pluimveehouders was ingehuurd om bloedluis te bestrijden.
-'Fipronil-kip ruimen is in strijd met de wet'
Pluimveehouders die hun kippen ruimen omdat ze het verboden middel fipronil in hun lijf hebben, overtreden volgens vijf dierenorganisaties de wet. De organisaties hebben de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) woensdag verzocht hiertegen op te treden.
Diverse bedrijven die vanwege de fipronil-kwestie hun eieren momenteel niet mogen verkopen, hebben hun kippen al laten doden. Ze doen dat omdat ze anders kosten blijven maken, bijvoorbeeld voor voer, terwijl er geen inkomsten zijn. Daarnaast hopen ze zo sneller de draad weer te kunnen oppakken met niet-besmette nieuwe kippen. De dierenorganisaties stellen echter dat er geen goede reden is om te ruimen. ,,Volgens toxicologen is fipronil na een aantal weken uit het lichaam. Er is dus geen gevaar voor de volksgezondheid’’, zegt een woordvoerster van Comité Dierennoodhulp. Ze stuurde de verzoeken mede namens Een Dier Een Vriend, Stichting Dierennood, Rechten voor al wat leeft en Levende Have. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!