Kassa

Besmette eieren in zeker vijftien EU-landen

11-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
eieren 930
In zeker vijftien landen van de Europese Unie zijn met fipronil besmette eieren teruggevonden. Naast België en Nederland, waar de crisis is ontstaan, zijn ook Duitsland, Frankrijk, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Polen, Roemenië, Slowakije, Slovenië en Denemarken getroffen.
Topoverleg
Buiten de EU heeft Zwitserland en Hongkong problemen met eieren, meldt de Europese Commissie op een persconferentie. Verdere details werden niet naar buiten gebracht.
Eerder op de dag werd bekend dat de EC een topoverleg wil over de eiercrisis met de betrokken ministers voor voedselveiligheid in de betrokken landen. EU-commissaris Vytenis Andriukaitis zei in een verklaring de onderlinge ruzies en beschuldigingen te willen beëindigen.
Samenwerken
Hij hoopt op een bijeenkomst die zo snel mogelijk moet plaatsvinden, maar in ieder geval voor eind september. Daaraan zouden behalve bewindslieden ook de toezichthouders moeten deelnemen.
,,Elkaar beschuldigen brengt ons nergens'', meent de Litouwer. ,,We moeten samenwerken om hieruit lering te trekken, in plaats van energie te verliezen door met de beschuldigende vinger te wijzen.''
Aanpak
Bewindslieden op het gebied van landbouw en voedselveiligheid uit Nederland, Duitsland en België zijn elkaar in de haren gevlogen over de aanpak van de besmette eieren, nadat sporen van het verboden bestrijdingsmiddel fipronil waren gevonden. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

lily de vries
lily de vries11 aug. 2017 - 15:10

Plan een Conference-video-call en dan hoeven ze niet weer zoveel geld voor reizen te gebruiken. En misschien moeten de Europese landen maar zelf hun eieren gaan verzorgen. Is deze massale kippenmoord ook niet meer nodig en hoeven er niet meer zulke megastallen gebruikt te worden. Voor iedereen gezonde biologische eieren zonder whatever troep er nog in. Arme kippen, weer miljoenen die er vermoord moeten worden blijkbaar. Detoxen kost 6 weken, opnieuw beginnen een half jaar. Wat is er goedkoper? 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!