Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bescherming tegen corona in zorginstellingen nog niet op orde

25-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
coronavirus 1127
In veel zorginstellingen en verpleeghuizen zijn de beschermende middelen tegen het coronavirus nog niet op orde. Dat stelt NU'91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden. Veel instellingen geven aan dat de middelen er niet zijn of dat de voorraad beperkt is, terwijl zorgminister Hugo de Jonge twee weken geleden een nieuwe verdeelsleutel bekendmaakte.
Uit een rondvraag van NU'91 blijkt dat men zich met name in de thuiszorg onveilig voelt. Dat komt omdat beschermende middelen daar niet preventief mogen worden ingezet. De voorzitter van de beroepsorganisatie, Stella Salden, noemt het "schokkend" dat op veel plekken de middelen nog niet op orde zijn. "Hierdoor zijn onze mensen in de frontlinie nog steeds onvoldoende beschermd. Deze beroepsgroep moet te allen tijde zijn werk veilig kunnen doen. Die beschermende middelen hadden weken geleden al op orde moeten zijn, zeker nu er zich in de verpleeghuizen een stille ramp voltrekt."

Mentale gevolgen

Ook waarschuwt Salden voor de mentale gevolgen bij verpleegkundigen en verzorgenden, omdat zij het gevoel hebben dat ze patiënten niet goed genoeg kunnen helpen.

Minister De Jonge kondigde eerder aan dat beschermingsmiddelen zoals bijvoorbeeld mondkapjes niet meer als eerste naar de acute zorg gaan, maar ook naar andere sectoren, zoals de verpleeghuizen en de thuiszorg. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!