Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Bescherm mensen tegen schulden na erfenis'

18-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld_handen_72.jpg
Als mensen een erfenis krijgen, moeten ze worden beschermd tegen onverwachte schulden en andere financiële risico's. Daarvoor pleit de Raad voor de rechtspraak woensdag. De raad heeft advies gegeven over een wetsvoorstel over de bescherming van erfgenamen.
Drie opties
In het huidige erfsysteem zijn er drie opties. Een erfgenaam kan een nalatenschap volledig (zuiver) aanvaarden, beneficiair aanvaarden (alleen als het saldo van baten en schulden positief is) of verwerpen.
'Zuiver' erven
Als mensen geen keuze maken, erven ze 'zuiver'. Dat is op dit moment de norm. Erfgenamen kunnen dan echter later te maken krijgen met onverwachte schulden. De Raad stelt voor om het beneficiair systeem als uitgangspunt te nemen.
Kritische kanttekeningen
De raad plaatst kritische kanttekeningen bij het wetsvoorstel over de bescherming van erfgenamen, dat afkomstig is van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie). De bewindsman wil mensen die met eigen geld aansprakelijk zijn voor onverwachte schulden uit een erfenis de mogelijkheid bieden naar de kantonrechter te stappen om geheel of gedeeltelijk ontheffing te vragen. Wordt volledige ontheffing verleend, dan hoeft de erfgenaam de onverwachte schuld alleen te voldoen voor zover hij nog over geërfd vermogen beschikt. Bij een gedeeltelijke ontheffing bepaalt de kantonrechter wat de erfgenaam nog met eigen vermogen moet betalen.
Ontheffing
De Raad voor de rechtspraak stelt in zijn advies dat die mogelijkheid tot ontheffing er al is. Dat blijkt uit eerdere uitspraken van rechters (jurisprudentie). Ook is volgens de raad niet goed duidelijk wat Teeven met onverwachte schulden bedoeld. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!