Kassa

'Bescherm kinderen beter tegen de zon'

25-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
600x275_zonnebrandcreme.jpg
Kinderen moeten op de basisschool bewust worden gemaakt van de kwalijke gevolgen van de zon. Daarom moeten ze op school ook leren smeren met zonnebrandcrème, net als leren tandenpoetsen. Anders gaat huidkanker epidemische vormen aannemen.
Dat zegt dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts cosmetische dermatologie. Zij heeft de stichting Sunwiser opgericht die lesmateriaal heeft ontwikkeld dat scholen gratis kunnen downloaden via onder meer de website smeerjein.nl. Zo wil Ultee de kwalijke gevolgen van de zon op de huid onder de aandacht te brengen.
Toename doden
,,Er is in Europa bijna geen land waar huidkanker zo vaak voorkomt als in Nederland. Het is gelukkig in de meeste gevallen weliswaar geen dodelijke ziekte, maar het aantal doden neemt wel toe. In Nederland vielen in 2011 minder verkeersdoden dan mensen die stierven aan de gevolgen van huidkanker. Dat waren er in 2011 bijna 900 tegenover 661 verkeersdoden. Ongeveer 90 procent van de huidkankergevallen wordt veroorzaakt door de zon'', aldus Ultee.
Elke dag smeren
Uit onderzoek, waar ze zelf aan heeft meegedaan, blijkt dat veel mensen zich niet of slecht beschermen tegen de zon. Mensen gaan vaak pas zonnebrandcrème smeren als ze op vakantie gaan. ,,Het beste is als je dat van april tot oktober iedere dag doet, want dan is de uv-index in de regel 3 of hoger.''
Huidcellen beschadigd
Ultee wil zich vooral op kinderen richten omdat de kinderhuid minder goed tegen de zon kan. Jonge huidcellen raken sneller door de zon beschadigd. Bovendien denkt ze dat het 'smeergedrag' bij kinderen nog is te beïnvloeden. ,,Bij volwassenen wordt dat al een stuk moeilijker. Bij mijn kinderen is smeren al geen discussie meer. Die vinden het net zo normaal als iedere dag tandenpoetsen.''
Lesmateriaal ontwikkelen
Ultee heeft ook een non-profit zonnebrandcrème ontwikkeld. De opbrengst daarvan gaat volledig naar de stichting om zo het lesmateriaal te ontwikkelen en up-to-date te houden.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!