Kassa

Beroepsvereniging willen tuchtrecht voor makelaars en taxateurs

22-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
verkoop woning huis makelaar sleutel 1127

Dit jaar moet er een onafhankelijk en ‘verenigingsoverstijgend’ tuchtrecht ingevoerd worden voor makelaars en taxateurs, vinden beroepsverenigingen NVM, BVO en Vastgoedpro. Zo moet de integriteit en kwaliteit in de sector worden verbeterd. De branche kampt al een tijd met problemen rondom transparantie in het verkoopproces. Dit komt mede doordat makelaar een vrij beroep is. 

Er kwamen vorig jaar veel klachten binnen bij Vereniging Eigen Huis over makelaars. Massaal negeerden zij de regels rond de aankoop van een huis. Makelaars wisselden onderling informatie uit over biedingen. Ook worden er kopers tegen elkaar uitgespeeld, waardoor de prijs wordt opgedreven. 

Eén loket

Consumenten en bedrijven kunnen straks via het tuchtrecht een klacht indienen over makelaars, maar ook taxateurs, bouwkundig keurders en aan- of verkoopadviseurs. Het gezamenlijke tuchtrecht, waarvoor één loket komt, gaat gebruikmaken van de al bestaande beroeps- en gedragscodes van de eigen verenigingen om de klachten te toetsen. Zo hopen organisaties dat er meer vertrouwen en transparantie komt in de sector. Uiteindelijk moet het tuchtrecht voor de hele sector gelden.

Je hoeft geen lid te zijn

Het moet niet uitmaken of een partij lid is van de verenigingen. Keerzijde is wel dat er tegen niet-leden nu nog weinig concrete actie ondernomen kan worden. Soms kan een consument ook alleen gelijk krijgen, maar valt er concreet weinig meer te doen, zoals bij een biedproces waarbij een huis al vergeven is.

Welke onafhankelijke partij straks het tuchtrecht uitvoert is nog niet bekend. De brancheorganisaties roepen ook de overheid en private partijen in de sector op om zich aan te sluiten bij het initiatief. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

aad piraat
aad piraat23 mrt. 2022 - 11:16

Een wereldje bij uitstek van oplichters en zakkenvullers. Als er al een tucht voor komt wordt dat ook weer uitgevoerd door gelijkgezinden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!