NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Beroepsverbod voor hypotheekadviseurs van ABN

21 aug 2018
  •  
leestijd 2 minuten
contract930x520
Tien hypotheekadviseurs van ABN AMRO hebben een tijdelijk beroepsverbod opgelegd gekregen. Zij overtraden de bankierseed door de handtekening van een of meer klanten te kopiëren, stelt de tuchtcommissie van de Stichting Tuchtrecht Banken.
Het gaat om beroepsverboden variërend van twee tot zes weken. De zaak kwam aan het rollen door een intern onderzoek van de bank. Daaruit bleek dat er tussen 2013 en 2016 op grote schaal handtekeningen waren gekopieerd, zonder toestemming of medeweten van klanten.

Hersteladvies

De adviseurs plaatsten de handtekening van klanten bij zogeheten hersteladviezen, waarmee eerder afgegeven hypotheekadviezen werden verbeterd. Het ging in het onderzoek om 114 hypotheekadviseurs en om bijna zevenhonderd van ongeveer 9900 hersteladviezen. ABN AMRO legde eerder al arbeidsrechtelijke sancties op aan de betrokken medewerkers en meldde de zaak van 76 hypotheekadviseurs bij de Stichting Tuchtrecht Banken.

Beroepsverbod

ABN AMRO vindt dat de medewerkers best zwaar gestraft zijn. Retaildirecteur Frans van der Horst zegt dat de bank had gehoopt op maximaal een berisping in plaats van een beroepsverbod. "Tevens vind ik het heel vervelend dat op dit moment nog 66 collega’s in onzekerheid zitten."
De tuchtcommissie heeft overigens meegewogen dat de gestrafte adviseurs tot het kopiëren van handtekeningen waren gekomen door "de druk van het door de bank gecreëerde moeizame werkproces". Hun leidinggevenden stuurden op targets en belemmeringen konden niet of nauwelijks bespreekbaar worden gemaakt.

Bankierseed

De bankierseed is enkele jaren terug in het leven geroepen om het vertrouwen in de financiële sector te herstellen. Tienduizenden bankmedewerkers hebben de vereiste beloftes gedaan. Wie de regels overtreedt, kan daarop worden aangesproken. ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!