Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Beroep Klijnsma op telecombedrijven

20-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
smartphone2_09.jpg
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken gaat met telecombedrijven praten over het toenemend aantal jongeren dat in de schulden raakt door dure telefoonabonnementen. Ze zal de bedrijven vragen beter in de gaten te houden of klanten geen abonnement nemen dat hun draagkracht te boven gaat.
Wet financieel toezicht
Klijnsma heeft dat woensdagavond in de Tweede Kamer gezegd. Ze reageerde op een pleidooi van SP-Kamerlid Sadet Karabulut. Karabulut wilde dat telefoonaanbieders onder de Wet financieel toezicht komen te vallen. Ze zouden dan verplicht zijn te toetsen op kredietwaardigheid.
Maar volgens Klijnsma is dat wegens EU-regels niet mogelijk. Ze wees ook op de hoge kosten voor telecombedrijven als die in alle gevallen moeten nagaan of cliënten kredietwaardig zijn.
Maar Klijnsma is wel bereid tot een gesprek met de telecomsector. ,,Baat het niet, dan schaadt het niet.''
Armoedebestrijding
Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) liet in het overleg over het armoede- en schuldenbeleid blijken niet veel te voelen voor een verplicht keurmerk voor incassobureaus. PvdA, D66 en CDA hadden, in navolging van de sector, gezegd dat een goede manier te vinden om het kaf van het koren te scheiden. Teeven wees onder meer op Europese belemmeringen. Wel gaat hij met de beroepsgroep praten.
Klijnsma voelt niets voor strakke regels voor de besteding van het bedrag van 20 miljoen euro dat dit jaar beschikbaar is voor armoedebestrijding. Anders dan een deel van de Kamer is ze niet bang dat gemeenten dat geld voor andere doelen gebruiken. ,,Ik geloof in gemeentebesturen.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!