Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Berlijn verbiedt verhuur Airbnb-appartementen

02-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
airbnb-930x520
Berlijn verbiedt het verhuren van hele appartementen aan toeristen via Airbnb en soortgelijke sites, om zo betaalbare woningen te beschermen. Door te dreigen met grote geldboetes, hoopt de Duitse hoofdstad het woningbestand op peil en de huren zo laag mogelijk te houden.
Boete tot 100.000 euro
Door het succes van verhuursites is het aantal appartementen dat voor langere termijn kan worden gehuurd aanmerkelijk gedaald. Berlijn brengt daarom vanaf zondag de nieuwe wet 'Zweckentfremdungsverbot' in stelling, ofwel het verbod om een woning aan de eigenlijke bestemming te onttrekken. Berlijners die toch hun appartement verhuren, kunnen een boete tot wel 100.000 euro krijgen. Ze kunnen nog wel een kamer verhuren, maar niet meer een complete woning.
Verhuurdagen beperkt
Berlijn is niet de enige stad waar de Airbnb-appartementen voor problemen zorgen. In Amsterdam is een pand dat geschikt is voor tijdelijke verhuur algauw een ton meer waard, waardoor een bubbel op de woningmarkt dreigt. De stad heeft het aantal verhuurdagen per jaar daarom beperkt tot zestig. ANP

Meer over:

berlijn, verbod, airbnb
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!