Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Berg aan elektronisch afval groeit verontrustend snel

3 jul 2020
  •  
leestijd 1 minuten
e-waste elektronisch afval oude elektronische apparaten vintage 1127
Het elektronische afval, ofwel e-waste, groeit steeds harder. Het gaat om afval dat bestaat uit defecte of verouderde elektrische en elektronische toestellen. Dat is volgens een VN-rapport schadelijk voor het milieu en slecht voor de portemonnee, meldt Trouw.

We hebben steeds meer elektrische apparaten, zoals koelkasten, tv’s, stofzuigers en mobieltjes, en gooien deze steeds sneller weg. Wereldwijd belandde er in 2019 ruim vijftig miljoen ton aan elektrische apparaten bij het afval. Dat komt neer op zeven kilo per persoon. De hoeveelheid e-waste groeit enorm. De verwachting is dat we in 2030 74 miljoen ton aan elektronische apparaten weggooien.

Weinig elektronisch afval wordt gerecycled

Het grootste deel van het elektronisch afval wordt gestort, verbrand of illegaal gedumpt. Slechts een zesde wordt gerecycled. Dat is niet alleen zonde van die apparaten of schadelijk voor het milieu, stellen wetenschappers in het VN-rapport ‘Global E-waste Monitor 2020’, het is ook weggegooid geld. De wetenschappers stelen dat we door het weggooien van zoveel elektronische apparaten nieuwe stadsmijnen creëren. "De apparaten bevatten veel zeldzame en kostbare materialen zoals goud en zilver, met een gezamenlijke waarde van minstens 57 miljard dollar. We winnen voor tien miljard terug, de rest verbranden we of stoppen we onder de grond", schrijven de wetenschappers.

Bron: Trouw

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!