Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bereken hoeveel jij kan besparen op je energierekening

01-02-2014
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
280 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2014-02-01-om-21.03.43.jpg
Wie slim overstapt, kan geld besparen. Ook onderhandelen met je energieleverancier levert vaak geld op. Waar moet je op letten? Waar ben je in 2014 het goedkoopst uit? Via onze site kan je berekenen wat jij kan besparen op jouw energierekening. Doe dat dus nu! Klik hier om te berekenen hoeveel jij kan besparen op je energierekening!
Beweeglijk
De energiemarkt is redelijk beweeglijk. Jaarlijks stapt 13% van de klanten over naar een nieuwe energieleverancier. Sjoerd Marbus van Energie-Nederland: "In totaal heeft de helft van alle huishoudens weleens gekozen voor een andere leverancier." Erik Smith van Gaslicht.com verklaart dat als volgt: "Overstappen kan altijd aan het einde van je contractdatum. Je laat geld liggen als je het niet doet." Vooral wie nog niet eerder is overgestapt, kan geld besparen. Toch wijst Saskia Bierling van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) er op dat de andere helft van de consumenten nog nooit is overgestapt. De ACM vraagt zich af wat mensen weerhoudt en gaat daar het komende jaar onderzoek naar doen.
Transparant
In ieder geval zijn de aanbiedingen niet altijd transparant. ACM zou daarom graag zien dat de energieaanbieders hun aanbiedingen inclusief btw en andere belastingen gaan vermelden. Bierling: "Dan zijn de aanbiedingen goed te vergelijken. Dat is nu soms te ingewikkeld." In de uitzending bespreekt Erik Smith van Gaslicht.com verschillende aanbiedingen die te mooi om waar te zijn lijken. Hij noemt bijvoorbeeld EssentZekerDalen, waarbij het energietarief elk jaar gegarandeerd daalt. Smith: "Het energietarief gaat gedurende de looptijd naar beneden, dat klopt. Je instaptarief is wél hoger. Als je lang klant blijft bij Essent kan dat uiteindelijk best voordelig zijn, maar je moet wel eerst het sommetje maken."
Vergelijking
Kassa vergeleek samen met Gaslicht.com verschillende energiecontracten voor 2014. Uitgangspunt is de fictieve familie De Vries uit Diemen. Dit gezin met twee kinderen heeft een gemiddeld energieverbruik van 3500 kw uur stroom en 1800 m3 gas op jaarbasis.  De familie is klant bij Essent en betaalde in 2013 netto €156 per maand. De jaarpremie was €1871 en dit is inclusief een welkomstpremie van €75. Die welkomstpremie wordt aan het einde van het contractjaar verrekend. Dit actiepakket is slechts een jaar geldig. Als de familie De Vries niets doet, dan worden ze in 2014 overgezet naar een standaardpakket met variabele tarieven. Geen actiepakket meer, geen welkomstpremie. Bij Essent stijgt de jaarpremie dan dan €2101 en dat is netto €175 per maand. Overstappen dus om te voorkomen dat de energierekening in 2014 onnodig stijgt. We vergeleken de tarieven en zien dat voor de familie de Vries Energiedirect de goedkoopste keus is. Daar kan de familie De Vries weer aan goedkoop pakket afnemen met een welkomstpremie van €175. Dat betekent dat de energierekening per maand €155 bedraagt. Dat is een besparing ten opzichte van nietsdoen van €20 per maand. Dat is €240 per jaar! Ook bekeken we de opties als de familie De Vries voor duurzaam gaat. Kassa Groen onderzocht vorig jaar wie er ècht 100% groene energie levert. Greenchoice is voor deze familie de goedkoopste leverancier met een jaarpremie van €1900. Dat is een maandpremie van €158. De familie De Vries betaalt voor deze optie €3 meer dan voor de goedkoopste grijze energieleverancier. Ze zijn  nog steeds flink goedkoper uit dan bij hun oude energieleverancier.
Onderhandelen
Uit de vergelijking blijkt, dat de familie duurder uit is als zij niet overstappen. Dat is vaker het geval, omdat klanten dan geen actiepakket meer afnemen maar een standaardpakket krijgen met een hogere prijs. Erik Smith: "Elk jaar overstappen is de praktijk, maar als je dat niet wilt kun je ook onderhandelen met je energieleverancier. Vergelijk op internet en bel dan je leverancier over een goedkoper aanbod dat je vond." Verschillende vergelijkingssites bieden ook online actiepakketten aan voor bestaande klanten die hun contract willen verlengen.
Het systeem met welkomstpremies zorgt ervoor dat overstappen wordt aangemoedigd. Sjoerd Marbus van Energie-Nederland herkent dat. "Het is dan ook de vraag of dit systeem op deze manier blijft bestaan." Ook bieden sommige energieleveranciers een 'terugkeerpremie' aan. Klanten die overstappen kunnen dan tegen een voordelig tarief terugkeren bij hun oude leverancier. 
Eenjarig
Met een eenjarig contract ben je meestal goedkoper uit. Wie meer zekerheid wil over de kosten die hij de komende jaren gaat betalen kan de tarieven vastleggen. Erik Smith: "Je hebt dan meer duidelijkheid. Alleen bij uitzonderingen ben je dan ook voordelig uit. Dat was bijvoorbeeld het geval in 2008/2009 toen er heftige fluctuaties waren in de olie- en gasprijzen." Gaslicht.com heeft in de vergelijking geen collectiviteitsacties of veilingen meegenomen. Volgens Erik Smith zijn die meestal niet goedkoper. Bovendien moet je vaak voldoen aan bepaalde voorwaarden om mee te kunnen doen. Bij Vereniging Eigen Huis wordt je bijvoorbeeld automatisch lid van VEH. Dat is dan wel het eerste jaar kosteloos. Smith: "Collectieve acties zijn wel makkelijk, want alles wordt voor je geregeld."
Boetes
Wie vóór het einde van het contract overstapt kan beboet worden door de energieleverancier. Dat hoéft overigens natuurlijk niet. De Autoriteit Consument en Markt heeft maximumtarieven vastgelegd voor deze boetes. Sjoerd Marbus van Energie-Nederland noemt zulke boetes liever 'opzegvergoedingen'. Hij wijst er op dat een nieuwe energieleverancier die vaak betaalt voor de klant, maar dat moet je wel eerst afspreken!
Ook wijst Marbus nog op de verschillende tarieven in de zomer en de winter. De energierekening is berekend op basis van gemiddeld gebruik gedurende het jaar. Wie na de winter opzegt kan een afrekening verwachten omdat in de winter méér energie verbruikt wordt. Echter, bij de nieuwe leverancier wordt het eerste jaar dan minder energie verbruikt. Daar zal de premie dus lager uitvallen.
- Vergelijkingssite Gaslicht.com krijgt een vergoeding van de aanbieder voor elke overstap via gaslicht.com. Deze vergoeding is voor elke aanbieder gelijk. Gaslicht toont ook aanbieders met wie zij geen overeenkomst heeft in de vergelijkingen. Andere websites waar je de tarieven van gas en licht kan vergelijken zijn onder meer Prizewize.nl, Overstappen.nl, Easyswitch.nl en UnitedConsumers . - De meetdatum van onze energievergelijking is woensdag 29 januari 2014. - De tarieven voor gas kunnen variëren per woonplaats vanwege de regiotoeslag. Lees hier meer daarover. - Autoriteit Consument en Markt heeft een overstapcoach voor consumenten. Klik hier voor de overstapcoach.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!