Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Beperking gaswinning raakt consument niet'

10-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gas_02.jpg
De Nederlandse consument krijgt geen hogere gasrekening in de bus door het kabinetsbesluit om tijdelijk minder gas uit de Groningse bodem te halen in verband met het aardbevingsgevaar in de provincie. Dat zegt hoogleraar energiemarkten Machiel Mulder van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).
Tot de zomer wordt er minder gas gewonnen. Op 1 juli bekijkt minister Henk Kamp van Economische Zaken of de gaswinning over het hele jaar kan worden teruggebracht van de eerder aangekondigde 39,4 miljard kuub naar 35 miljard kuub.
Geen zorgen
Zelfs als dat laatste doorgaat, hoeft de consument zich niet echt zorgen te maken, zegt Mulder. In de eerste plaats omdat de gastarieven voor veel consumenten voor dit jaar al vaststaan en zijn verwerkt in hun contracten. En bij consumenten die met hun leverancier variabele tarieven hebben afgesproken, worden prijsstijgingen of -prijsdalingen 'vertraagd' doorgevoerd.
Productiebeperking
Daarnaast verwacht Mulder niet dat de Nederlandse productiebeperking van grote invloed zal zijn op de prijs van gas die op de groothandelsmarkt wordt bepaald. Op die markt kopen leveranciers hun gas in. ,,De groothandelsmarkt is de laatste jaren steeds meer Europees geworden, waardoor het prijseffect van een verminderd aanbod vanuit Nederland gering is'', aldus de hoogleraar.
Productielocaties
Een andere situatie zou ontstaan als drastischer maatregelen moeten worden genomen, zoals het sluiten van een of meerdere productielocaties. Zo'n scenario kan optreden wanneer zich opnieuw zware aardbevingen voordoen. ,,Als dat gebeurt tijdens een koude winterperiode dan zal dat wel effect hebben en tot hogere prijzen leiden'', zegt Mulder. ANP

Meer over:

gas, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!