Kassa

'Beperken instroom studenten goed nieuws'

11-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
studenten studeren schriften 930x520
Universiteiten zijn jaren bezig geweest om zoveel mogelijk internationale studenten naar Nederland te halen, zonder stil te staan bij de gevolgen daarvan. Het is ,,goed nieuws'' dat ze nu met elkaar hebben afgesproken om die toestroom af te remmen. Dat zegt Rhea van der Dong, voorzitter van studentenorganisatie ISO, naar aanleiding van berichtgeving over de kwestie in NRC.

Bekostiging overheid groeit niet mee

Volgens Pieter Duisenberg, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten VSNU, willen universiteiten de komende jaren de groei van het aantal studenten afremmen, vooral uit het buitenland. Dit doen zij omdat de bekostiging vanuit de overheid al jaren niet meer meegroeit met het totale aantal studenten.

'Hopelijk geen selectie'

Van der Dong van het ISO zegt benieuwd te zijn naar hoe de universiteiten de instroom gaan beperken en hoopt dat dit niet betekent dat opleidingen massaal zullen gaan selecteren. ,,Deze stap van de universiteiten laat weer zien dat er veel meer geld bij moet voor het hoger onderwijs''.

Volgende maand

Het ministerie van Onderwijs wil niet reageren op de plannen van de VSNU. Minister Ingrid van Engelshoven doet volgende maand uit de doeken waar het volgens haar heen moet met onder meer studenten uit het buitenland. Bij de VSNU was niemand bereikbaar voor commentaar. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!