Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Benzineprijsstijging verwacht

16-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
brandstof tankstation diesel benzine 930
De maandag explosief stijgende olieprijzen gaan zeker een effect hebben op de benzineprijzen aan de pomp. De kans is aanwezig dat er vandaag al tankstations zijn die de prijs wat verhogen, denkt marktdeskundige Paul van Selms van UnitedConsumers.
Normaal gesproken worden benzineprijzen op werkdagen vastgesteld. De prijzen voor zaterdag, zondag en maandag zijn dus al vastgesteld in de week ervoor. Van Selms denkt dat gemaakte afspraken doorbroken kunnen worden. Hij voorziet in ieder geval voor dinsdag een prijsstijging van 1 tot 2 cent per liter bovenop de huidige adviesprijs.

Prijsstijging reactie op oliemarkt

Volgens Van Selms is de reactie op de oliemarkt, waar de prijs voor een vat Brentolie tot 20 procent steeg en Amerikaanse olie tot 15 procent per vat aandikte, vooral emotioneel. Er zijn volgens hem genoeg alternatieven om de productie op te vangen. Hij vermoedt dat de gebeurtenissen vooral strategisch invloed hebben, gezien het belang van Saudi Arabië. Dat heeft een prijsverhogend effect.

Prijsbepaling

United Consumers ziet dat er veel andere effecten spelen bij de prijsbepaling van bijvoorbeeld benzine. Zo speelt het vaste bedrag aan accijns dat in de prijs zit begrepen een belangrijke rol, evenals wisselkoerseffecten en concurrentie tussen pompstations. Een volledige doorberekening van de koersexplosie van de olieprijs naar de benzineprijs, zal volgens Van Selms dan ook niet plaatsvinden.

Adviesprijs aan de pomp

De adviesprijs aan de pomp voor benzine (Euro95) ligt nu op 1,744 euro per liter. Het record in 2012 was 1,895 euro per liter. Voor diesel is de adviesprijs 1,462 euro en voor lpg 0,763 euro per liter. Vaak gaan daar kortingen van af en zijn er bijvoorbeeld verschillen in prijs tussen onbemande tankstations en pompen aan de snelwegen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

gerard van tol
gerard van tol17 sep. 2019 - 19:13

De goedkope voorraad wordt nu voor superhoge prijzen aangeboden. En straks als de prijs van ruwe olie zakt, zeuren ze dat ze nog dure voorraad hebben. Ondertussen gaan de winsten omhoog en de overheid incasseert lekker veel belasting. Daar gaat je beloofde vooruitgang.

tonny1946
tonny194617 sep. 2019 - 7:11

de prijzen voor benzine is al verhoogd daar zijn de olie maatschappijen snel mee , alleen niet  als de olie prijzen dalen dan duurt het maanden voor het verlaagd wordt dankzij de politiek

frits
frits16 sep. 2019 - 19:46

energie is niet duur +/- 30% van de prijs, 70% is belasting, er wordt zelf belasting (BTW) geheven over de energie belasting !

maffy1948
maffy194816 sep. 2019 - 17:50

Zo lang de verenigde vuilnis dienst in de regering zit zal het alleen maar slechter worden voor de minima en lage inkomens, het word tijd dat ze opdonderen en verkiezingen komen. Want deze graai ploeg is alleen voor rijken en bedrijven.

1 Reactie
k.kerkstra4@chello.nl
k.kerkstra4@chello.nl16 sep. 2019 - 21:58

je hebt het juist vertaaldallemaal een halfjaar met het minimuum loon laten leven

agapon1951
agapon195116 sep. 2019 - 16:33

als we het kwartje van Kok er nu eens vanaf haalden immers dat zou slechts een jaar gehandhaafd blijven, NOU HET IS INMIDDELS JAREN JAREN en nog eens jaren terug. Maar ja een volprezen staatsman als Kokkie kun je dit niet kwalijk nemen immers hij is volprezen en dat denken de huidige kabinetten ook, nou niets is minder waard. Vroeg of laat gaat dit een volksopstand uitlokken en wordt alels platr gelegd, kijk maar naar de andere zgn maatregelen die waar de gewone man zich bij neerlegt  (rente-btw-woekerpolissen-WOZ (ten gevolge van deze rente omhoog schiet) niet etrug geven van 80 miljard aan de pensioenfondsen enz enz enz )

2 Reacties
tenormin
tenormin17 sep. 2019 - 1:03

Dat kwartje van Kok is inmiddels bijna niets meer waard. De pas een jaar geleden gedane belofte van Rutte: dat zou wat waard zijn geweest: iedereen werd €1.000,00 beloofd. Dat is pas geld! Alleen, toen Rutte dat vertelde was hij niet in de Kamer maar in de Efteling. De schobbejak.

agapon1951
agapon195120 sep. 2019 - 11:58

kwartje van toen zou omgerekend nu een korting van 12 tot 15 ct op de benzineprijzen kunnen zijn. 1000 euro is in feite ook steeds minder waard met het o% rente beleid van R(o)utte. Zet meer zoden aan de dijk als de geleende 80 miljard plus rente terug storten in het pensioenfonds, was immers geleend en wat je geleend hebt hoor terug te geven. 

Catweazel
Catweazel16 sep. 2019 - 14:16

Ja de staat is de grootste graaier. Die lacht in zijn vuistje, weer meer inkomsten. We zijn al het duurste land met benzine en het wordt maar duurder en duurder. Ze hebben hier toch gewoon een voorraad liggen? O nee eerst die dure olie slijten aan het klootjes volk. Echt schandalig. Er hoeft maar gesproken worden over eventuele prijsverhoging is het al toegepast aan de pomp. Andersom komen ze met verhalen van dat het niet kan en verzinnen ze telkens een andere reden waarom het niet meteen ook naar benden kan. 

aad piraat
aad piraat16 sep. 2019 - 11:07

Wederom een bekend graai verhaal. Bij alleen al de geringste verwachting van iets hogere olieprijs zijn we er als de kippen bij om de benzine prijs op de goedkoop ingekochte voorraad drastisch op te schroeven. Bij een werkelijke doorgevoerde verlaagde olieprijs duurt het al snel een jaar voordat er al of niet een deelse verlaging wordt ingevoerd.

1 Reactie
fmul
fmul16 sep. 2019 - 12:31

100% gelijk, als hij 2 cent omhoog gaat merk je het al de volgende dag maar als hij zakt moet je drie maanden wachten, oplichtersbende, en den stond erbij en keek erna.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!