Kassa

Benzineprijsstijging verwacht

16-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
brandstof tankstation diesel benzine 930
De maandag explosief stijgende olieprijzen gaan zeker een effect hebben op de benzineprijzen aan de pomp. De kans is aanwezig dat er vandaag al tankstations zijn die de prijs wat verhogen, denkt marktdeskundige Paul van Selms van UnitedConsumers.
Normaal gesproken worden benzineprijzen op werkdagen vastgesteld. De prijzen voor zaterdag, zondag en maandag zijn dus al vastgesteld in de week ervoor. Van Selms denkt dat gemaakte afspraken doorbroken kunnen worden. Hij voorziet in ieder geval voor dinsdag een prijsstijging van 1 tot 2 cent per liter bovenop de huidige adviesprijs.

Prijsstijging reactie op oliemarkt

Volgens Van Selms is de reactie op de oliemarkt, waar de prijs voor een vat Brentolie tot 20 procent steeg en Amerikaanse olie tot 15 procent per vat aandikte, vooral emotioneel. Er zijn volgens hem genoeg alternatieven om de productie op te vangen. Hij vermoedt dat de gebeurtenissen vooral strategisch invloed hebben, gezien het belang van Saudi Arabië. Dat heeft een prijsverhogend effect.

Prijsbepaling

United Consumers ziet dat er veel andere effecten spelen bij de prijsbepaling van bijvoorbeeld benzine. Zo speelt het vaste bedrag aan accijns dat in de prijs zit begrepen een belangrijke rol, evenals wisselkoerseffecten en concurrentie tussen pompstations. Een volledige doorberekening van de koersexplosie van de olieprijs naar de benzineprijs, zal volgens Van Selms dan ook niet plaatsvinden.

Adviesprijs aan de pomp

De adviesprijs aan de pomp voor benzine (Euro95) ligt nu op 1,744 euro per liter. Het record in 2012 was 1,895 euro per liter. Voor diesel is de adviesprijs 1,462 euro en voor lpg 0,763 euro per liter. Vaak gaan daar kortingen van af en zijn er bijvoorbeeld verschillen in prijs tussen onbemande tankstations en pompen aan de snelwegen. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!