Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Benzineprijs stijgt nog verder: meer dan 2 euro per liter E10

04-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1454 keer bekeken
  •  
super 95 e10 930

De Nederlandse benzineprijs liep afgelopen weekend nog verder op. Vrijdag moest er al voor het eerst meer dan 2 euro per liter E10 (Euro95) worden betaald. Dat blijkt uit data van consumentencollectief UnitedConsumers, dat dagelijks adviesprijzen bijhoudt van vijf grote oliemaatschappijen.

De gemiddelde adviesprijs voor een liter E10 (Euro95) is nu 2,012 euro. Van deze prijs kunnen pomphouders wel afwijken.

Naast de benzineprijs staan ook de prijzen voor lpg en diesel op recordhoogtes. Voor een liter lpg moet 1,032 euro worden neergeteld en voor een liter diesel  1,667 euro. Dat de prijzen de laatste tijd zo hard stijgen aan de pomp, komt door de opgelopen wereldwijde olieprijs. Aan het begin van de coronacrisis lag de olieprijs echter nog heel laag.

Vraag naar olie neemt rap toe

Nu de wereldeconomie namelijk herstelt van de coronacrisis, neemt de vraag naar olie weer in rap tempo toe. De capaciteit van olieproducenten blijft echter ondertussen achter. Zij kunnen hierdoor niet goed aan de vraag naar olie voldoen.

Ook lopen de prijzen voor energie op, wat bijdraagt aan de oplopende olieprijs. Gas en kolen zijn namelijk ook sterk in prijs gestegen, waardoor olie als goed alternatief wordt gezien.

Bron: ANP, UnitedConsumers

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!