Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bent u bevangen door de goudkoorts?

21-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
goudstaaf_06.jpg
Goud heeft aantrekkingskracht, zeker in onzekere tijden. En dan speelt natuurlijk ook mee dat de laatste tijd de goudprijs tot recordniveaus is gestegen. Dus investeren steeds meer mensen in goud, maar ook in platina en zilver. De AFM heeft daarom voor geinteresseerden de verschillende manieren om in edelmetalen te beleggen op een rij gezet.
De drie mogelijkheden:
1. Kopen van een edelmetaal zelf (bijvoorbeeld via internet)
U haalt het edelmetaal zelf op bij de verkoper of het wordt bij u thuis afgeleverd? Dit is gewone koop, te vergelijken met de aankoop van bijvoorbeeld een sieraad en valt niet onder het toezicht van de AFM. 2. Kopen van een  hoeveelheid edelmetaal dat niet fysiek ter hand wordt gesteld (bijvoorbeeld via internet)
Het edelmetaal wordt voor u opgeslagen of bewaard door een derde? Dit valt onder toezicht van de AFM. Er zijn op dit moment nog geen vergunninghouders voor deze vorm van beleggen. 3. Edelmetaalfondsen en trackers
U gaat beleggen in een fonds dat investeert in een edelmetaal? Ook dit valt onder toezicht van de AFM.
De AFM geeft aan dat bij optie 2 en 3 rekening moet worden gehouden dat als deelname alleen mogelijk is boven de 50.000 euro het fonds dan geen vergunning nodig heeft. Het fonds staat niet onder toezicht van de AFM. Met de AFM registers kunt u controleren of een fonds een vergunning van de AFM heeft.
Beleggen in edelmetalen is niet, zoals ten onrechte wel eens wordt gedacht, altijd een veilige investering. In economisch betere tijden gaat het vaak minder goed met de goudkoers. Gelooft u in de waarde van goud of een ander edelmetaal? Laat u vooraf goed adviseren, verzamel informatie en vergelijk de verschillende mogelijkheden.
Bron: AFM

Meer over:

goud, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!