Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Beneluxtrein wordt stuk duurder'

02-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ns_omroepen_02.jpg
Treinreizigers moeten fors meer gaan betalen voor de Beneluxtrein tussen Den Haag en Brussel. Het tarief voor deze trein zal vanaf half december met 8 procent stijgen, terwijl de reistijd 11 minuten langer wordt. Dat stelt het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov) vrijdag. Volgens de Nederlandse Spoorwegen gaat het om herstel van de prijzen naar de tarieven die eerder golden.
Het Locov spreekt van een 'grenstoeslag' voor de treinen. Wie nu met de Beneluxtrein in de tweede klas een enkele reis maakt, betaalt 30 euro. Volgend jaar wordt dat 32,10 euro. ,,Wij zijn het zeer oneens met uw voornemen om via deze prijsverhoging toch weer een grenstoeslag in te voeren'', schrijft het Locov aan NS HiSpeed.
Duurder voor overstappers
Daarbij worden volgens het Locov de prijzen voor mensen die overstappen nog veel hoger. Reizigers vanuit Utrecht krijgen in totaal te maken met een prijsstijging van 27 procent, meent het overleg.
'Het is geen verhoging'
De Nederlandse Spoorwegen zeggen terug te gaan naar het tarief en het assortiment ,,zoals we dat kenden van 2012, voordat de Beneluxtrein verdween, en nu wordt het prijsniveau hersteld''. Volgens de NS hebben reizigers is in 2013 een tijdlang minder betaald dan daarvoor en daarmee eigenlijk een voordeel gehad. Dat wordt nu hersteld. ,,Het is geen verhoging.'' De NS zegt de prijzen op het oude niveau te gaan brengen ,,niet in 1 keer, maar in fases, waarmee we coulant zijn naar onze klanten.''
Grenstoeslag
Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie is niet blij met de tariefstijging. ,,De Beneluxtrein zou een vergelijkbaar tarief krijgen als de binnenlandse intercity's'', zegt ze. In 2010 is door de Kamer besloten dat een grenstoeslag niet meer mag, maar volgens Dik-Faber keert deze nu terug. ,,En daar gaan we niet mee akkoord.'' Ook de dure overstap bevalt haar niet. ,,Die reizigers betalen helemaal de hoofdprijs, omdat ze tot wel 30 procent duurder uit kunnen zijn dan binnenlandse reizigers.'
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!