Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bende maakt ouderen sim-kaart afhandig

18-08-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
phishing_t_03.jpg
Een groep criminelen die fraudeert met internetbankieren, is zo brutaal geweest om bij slachtoffers thuis de sim-kaart van de mobiele telefoon op te halen. Ze kregen de, veelal oudere, slachtoffers met phishingmails, brieven en babbeltrucs zover dat zij hun sim-kaart afgaven aan de als koerier verklede boeven. Dat is gebleken uit een onderzoek van de politie Rotterdam, meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.
De verdachten gebruikten volgens het OM de sim-kaarten om mobiel te kunnen internetbankieren met de gegevens van de slachtoffers. De bende zou op die manier inmiddels tienduizenden euro's aan spaargeld hebben buitgemaakt. Er zijn begin juni vier verdachten opgepakt: drie mannen van 20, 25 en 26 jaar uit Veenendaal en Rotterdam en een 25-jarige vrouw uit Rotterdam. Twee van hen zitten nog vast. Op 9 september moeten de verdachten voor het eerst voor de rechter in Rotterdam verschijnen op een niet-inhoudelijke zitting.
De bende zou zich toegang hebben verschaft tot de computers van hun slachtoffers door middel van een phishingmail. Daarna probeerden ze met een nepbrief van de bank bankpassen in handen te krijgen en soms probeerden ze dus ook om de sim-kaart van de telefoon te stelen. Dat de slachtoffers vooral oudere mensen waren, wijt officier van justitie Jacqueline Bonnes aan het feit dat zij vaak ,,net iets goedgeloviger zijn en bovendien vaker grotere bedragen op hun spaarrekeningen hebben staan''. Er zijn tot nu toe zes zaken uit het hele land bekend. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!