Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bemiddelaars ontduiken terugvordering bemiddelingskosten

27-02-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Sinds de uitspraak van de Hoge Raad dat huurders onterecht geïncasseerde bemiddelingskosten mogen terugvorderen, heffen bemiddelaars hun bv's op om onder de kosten uit te komen. Dat blijkt uit de hoeveelheid klachten die zijn binnengestroomd bij ons en de Woonbond.
Volgens Marcel Trip van de Woonbond blijkt dat de onterecht betaalde huurbemiddelingskosten naar schatting zo'n €37 miljoen per jaar bedraagt. Door de uitspraken van de Hoge Raad besloten veel consumenten om hun onterecht betaalde bemiddelingskosten te verhalen bij de verhuurders. Het terugvorderen kan wettelijk gezien met terugwerkende kracht tot vijf jaar. Volgens de Woonbond lappen verhuurmakelaars met regelmaat de regels aan hun laars door bewust hun bv op te heffen of uit te schrijven uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Vervolgens gaan ze onder een andere naam verder. Voor de consument is dat erg vervelend, want de mogelijkheid tot het persoonlijk aansprakelijk stellen van bestuurders blijkt in de praktijk dan vrijwel onmogelijk.
Ontduiken van verplichting
Volgens de ACM proberen verhuurmakelaars op deze manier hun betalingsverplichting te ontduiken. Trip zegt dat verhuurmakelaars er niet makkelijk onderuit komen. "Het jammere is dat ze zichzelf wel moeilijker vindbaar maken met deze soort rookgordijnen. Via de KvK kun je alsnog de bestuurders achterhalen en het bedrijf aansprakelijk stellen. Zelfs als het bedrijf niet meer bestaat kun je alsnog naar de rechter. Dat is wel een stuk moeilijker en een kwestie van een lange adem, want je krijgt dan met faillissementsrecht en curatoren te maken."
Niet strafbaar
Hans van den Heuvel, van VBO Makelaar, zegt dat alles dat er nu gebeurt een logisch gevolg is van de uitspraak van de Hoge Raad. De consument heeft recht op zijn geld terug en het is de vraag of bedrijven daaraan kunnen voldoen. Dat bedrijven van bv veranderen is niet strafbaar, maar om als consument dan aan je geld te komen maakt het wel juridisch ingewikkelder. Daarom pleit Van den Heuvel ervoor dat er een goede brancheorganisatie komt waar alle bemiddelaars aan gekoppeld zijn. Dit geeft de consument meer mogelijkheden om alsnog aan hun geld te komen. Nu heb je een paar grote partijen die niet gekoppeld zijn (zoals Duinzigt Woonservice) en zoals je ziet kunnen ze eigenlijk doen en laten wat ze willen. Een brancheorganisatie zou voor de consument ook meer duidelijkheid geven en je hebt dan de keuze om een vertrouwde bemiddelaar te kiezen, zegt Van den Heuvel.
Politiek heeft geen opties
Volgens Farid Bashir van de SP is de politiek zeer actief geweest om de bemiddelingskosten af te schaffen. "Dat bedrijven nu van bv veranderen of failliet gaan is een andere kwestie en iets waar we vanuit de politiek niks aan kunnen doen." De bv-constructie is volgens hem opgericht om bestuurders te beschermen bij faillissement. Bij het veranderen van een bv kun je de bestuurders alsnog verantwoordelijk houden en aan je geld komen. Volgens Bashir moeten consumenten die hun geld niet krijgen meer richting justitie gaan kijken en handelen. Als blijkt dat bijvoorbeeld Duinzigt Woonservice en andere bedrijven opzettelijk van bv zijn veranderd of failliet zijn gegaan na uitspraak van de Hoge Raad kun je ze van fraude beschuldigen. Volgens Bashir is er nu weinig dat de politiek kan doen.
Ministerie kan ook niets doen
Het ministerie laat aan Kassa weten dat het terugvorderen van ten onterecht in rekening gebrachte bemiddelingskosten een kwestie tussen de huurder en de bemiddelaar is. De huurder heeft de mogelijkheid de bemiddelingskosten als onverschuldigde betaling terug te vorderen, eventueel via de rechter als de bemiddelaar niet terugbetaalt. Ook zeggen zij dat de overheid niet de bevoegdheid heeft om namens gedupeerde huurders geld terug te vorderen van verhuurbemiddelaars.
Tips
Ben je huurder en denk je dat je recht hebt op terugvordering van je bemiddelingskosten? Het eerste dat je moet doen is een brief sturen naar de makelaar, daarna moet je kijken of je juridische stappen wil nemen. Ook is het belangrijk om te achterhalen met welke bestuurders je zaken hebt gedaan, dan kun je naar de rechter. Je hebt dan vaak wel een lange adem nodig, want bedrijven zullen er alles aan doen om het je moeilijker te maken en rookgordijnen op te gooien. Mocht je als huurder hierover meer informatie willen en een claim indienen, dan kun je daarvoor terecht op de site van de Woonbond .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!