'Beloningsverschil man en vrouw aanpakken'
21-04-2011
• leestijd 2 minuten
Ongelijke beloning tussen mannen en vrouwen ontstaat door bij het vaststellen van het salaris ook vrij willekeurige maatstaven te gebruiken. Die pakken voor vrouwen veel vaker nadelig uit dan voor mannen. Dat concludeert de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) op basis van onderzoek in achttien ziekenhuizen naar de beloning van mannen en vrouwen met dezelfde functie.
In alle onderzochte functies verdienden vrouwen gemiddeld minder dan hun mannelijke collega's. ,,De verschillen varieerden afhankelijk van de functie van gemiddeld een paar tientjes tot een paar honderd euro per maand'', aldus Piet van Geel van de CGB. Om de ongelijke beloning aan te pakken, beveelt hij organisaties aan vast te houden aan het eigen beloningsbeleid. Zij moeten bij het aannemen van mensen niet aansluiten bij het laatst verdiende salaris en het loon niet vaststellen op basis van de onderhandelingsvaardigheden van de sollicitant.
Dat zijn geen ,,neutrale'' criteria, want ze hebben niets te maken de waarde van het werk, legt Van Geel uit . Dit in tegenstelling tot bij voorbeeld relevante werkervaring. Toch werden in 43 procent van de onderzochte salarisvergelijkingen ook zulke vrij willekeurige criteria toegepast. Dat leidt tot ongelijke beloning en die pakt voor vrouwen twee maal zo vaak nadelig uit als voor mannen.
Het is in Nederland al tientallen jaren bij wet verboden in de beloning onderscheid te maken tussen man en vrouw. Maar nog altijd verdienen vrouwen gemiddeld circa 20 procent minder dan mannen. Voor een groot deel valt dit te verklaren doordat vrouwen vaker in lager betaalde functies en beroepen werken en werk en zorg combineren. Maar het CGB heeft juist gekeken naar mannen en vrouwen in gelijkwaardige functies.
Het onderzoek werd uitgevoerd in algemene ziekenhuizen omdat die allemaal hetzelfde functiewaarderings- en beloningssysteem hebben. De uitkomsten van dit onderzoek maken het volgens de CGB ziekenhuizen, maar ook andere organisaties mogelijk ,,valkuilen bij beloningen te vermijden''.
De commissie wil de onderzoeksmethode ook toepasbaar maken voor de ziekenhuizen die niet aan het onderzoek hebben deelgenomen. ,,Zou het niet mooi zijn als de ziekenhuizen als eerste sector ter wereld het beloningsonderscheid kunnen uitbannen?'', zegt Van Geel.
ANP