Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe haal je meer uit je spaargeld?

18-02-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
139 keer bekeken
  •  
spaargeld sparen geldkist 930 520
Nu de spaarrente historisch laag is, zoeken steeds meer mensen naar alternatieven om rendement uit hun spaargeld te halen. Ze lossen af op hun hypotheek of beleggen in bijvoorbeeld oldtimers of horloges. Vijf spaaralternatieven:
1.  Groenfonds
Kies je voor een Groenfonds, dan kun je genieten van enkele belastingvoordelen. In 2017 mag je tot een bedrag van 57.385 euro groen sparen. In 2016 was dit nog 57.213 euro. Hierover betaal je geen vermogensrendementsheffing en krijg je korting op je inkomstenbelasting. 
Dit belastingvoordeel is nodig want het rendement van Groenfondsen is relatief laag in vergelijking met andere beleggingen. Houd er wel rekening mee dat deze producten moeilijk verkrijgbaar zijn, omdat er veel vraag naar is. Sommige van deze groene producten hebben bovendien een beleggingskarakter en zijn dus risicodragend.
2.  Zonnepanelen en isolatie
Je kunt er ook voor kiezen om te investeren in de woning door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen en het huis goed te isoleren. De winst van zonnepanelen is volgens milieuorganisatie Milieu Centraal vergelijkbaar met een rente van vijf procent op een spaarrekening. Als je de btw op zonnepanelen terugvraagt heeft de investering zelfs een rendement van 6 procent. De terugverdientijd is ongeveer 10 jaar. Als je btw terugvraagt is de terugverdientijd zo’n 8 jaar.
De woning isoleren is ook verstandig. Een eengezinswoning zonder isolatie verliest veel warmte via de ramen, gevel, het dak en de vloer en verbruikt per jaar maar liefst 3300 m3 gas voor verwarming. Een vergelijkbaar goed geïsoleerd huis heeft maar 600 m3 gas nodig voor verwarming. Dat scheelt 1700 euro per jaar!
3.  Obligaties
“Sparen levert momenteel net iets minder op dan obligaties, ondanks de aan-en verkoopkosten”, vertelt financieel planner Gaston Hendriks. “Maar je moet wel de juiste obligaties, dat wil zeggen leningen van overheden en bedrijven, aanschaffen. Nederlandse en Duitse staatsobligaties hebben een beter rendement dan bijvoorbeeld Griekse obligaties.
Het voordeel van beursgenoteerde aandelen en obligaties is dat je ze met een druk op de knop kunt verkopen en je je geld terug krijgt. Maar voorop staat: heb je niet genoeg kennis? Haal die dan in huis en schakel vooral een onafhankelijk deskundige in.”
De renteniveaus van obligaties zijn op dit moment laag. Dat komt omdat de inflatie wereldwijd laag is en de centrale banken jarenlang een beleid van ruim geld hebben gevoerd om de economieën te stimuleren. Dit beleid heeft geleid tot een scherpe daling van de rentetarieven, vooral voor landen met een relatief sterke economie. Mede door de verkiezingsoverwinning van Trump is de inflatie en daarom ook de rente licht aan het stijgen.
Wat de vooruitzichten ook zijn: obligaties functioneren binnen een beleggingsportefeuille altijd als een ‘airbag’: wanneer aandelen een mindere periode hebben, doen obligaties het meestal goed. In een gebalanceerde portefeuille kun je daarom niet zonder obligaties.
Maar heb je je geld binnen nu en vijf jaar nodig? “Kies dan voor sparen, want beleggen in obligaties is iets voor de langere termijn”, adviseert Hendriks.
4.  Schenken
Wie vermogensrendementsheffing wil besparen, kan er ook voor kiezen om te schenken. In 2017 mag een hoger bedrag belastingvrij geschonken worden voor de woning. De schenkingsvrijstelling is verhoogd tot € 100.000. Hieraan zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo moet de schenking gebruikt worden om een woning aan te kopen, de hypotheek af te lossen of om de woning te verbeteren.
Het is ook mogelijk om te kiezen voor een leen-schenk-constructie waarbij je rendement kunt halen op de schenking. Hierbij wordt een deel van de koopsom onderhands geleend tegen een afgesproken rente. Een deel van de aflossing van de onderhandse lening wordt terug geschonken.
“Realiseer je wel dat de voordelen vooral voor de ontvanger zijn”, aldus Hendriks. “De schenker ziet zijn belastingvoordeel pas terug bij zijn aangifte in het volgende jaar”.
5)  Hedonistisch rendement
Met beleggen in oldtimers, horloges of ander moois kun je ook aantrekkelijke rendementen behalen was bij Kassa te zien.
Oldtimertaxateur Peter Luxwolda adviseert een zo origineel mogelijke auto met zo weinig mogelijk kilometers en een goede documentatie te kopen. Hoe minder eigenaren, hoe beter. En een oorspronkelijke in Nederland geleverde auto is altijd meer waard dan een importauto. Maar net als bij een gewone belegging geldt: in het verleden behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst.

Meer over:

beleggen, sparen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!