Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Belbus: Vrijwillige ouderbijdrage blijkt niet zó vrijwillig

  •  
26-05-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
179 keer bekeken
  •  
ANP_middelbareschool_930x520
Wendy Franssen krijgt in september bericht over de vrijwillige ouderbijdrage van de school van haar twee zoons. Zij gaan beiden naar het Blariacumcollege in Venlo. Wendy heeft het voornemen deze bijdrage voor haar zoons te betalen, maar door onverwachte kosten lukt dit niet. Ze besluit alleen de bijdrage van Pim te betalen en schuift die van Jop even voor zich uit. Aangezien het een vrijwillige bijdrage is moet dit kunnen. Althans, dat denkt ze. Het Blariacumcollege blijkt toch een iets andere betekenis te geven aan het woord 'vrijwillig'. Wendy krijgt een incassobureau achter zich aan.
Factuur
Wendy ontvangt een digitale factuur van de school om de vrijwillige ouderbijdrage voor haar zoons Jop en Pim te betalen. Voor beide zoons moet ze echter laptops aanschaffen. Ze betaalt dus voor Pim wel de bijdrage maar kan die van Jop op dit moment moeilijk betalen. Tot haar verbazing krijgt ze de factuur nog eens opgestuurd en ook nog een betaalherinnering. Ze neemt contact op met een leraar en legt de situatie uit. Ze krijgt te horen dat dit geen probleem is. 
Incassobureau
De schrik is groot als Wendy een aanmaning van incassobureau DAS krijgt. DAS rekent daarbij nog eens 50 euro incassokosten die bovenop de vrijwillige ouderbijdrage komen. Wendy reageert op een mail van het incassobureau. Als antwoord ontvangt zij een mail waarin wordt verwezen naar een door school verzonden brief. Daarin staat: “Indien u akkoord gaat met de factuur, hoeft u niet te reageren op deze brief.” Wettelijk mag dit niet. Het is geen rechtsgeldige manier een overeenkomst voor ouderbijdrage aan te gaan. Een ouder moet nadrukkelijk toestemming geven akkoord te gaan met de betaling. Pas dan is er sprake van een overeenkomst.
DAS citeert in de mail dus klakkeloos het antwoord van de school, terwijl het geen rechtsgeldig akkoord is. Het is merkwaardig dat DAS deze incasso toch uitvoert. Zelf vinden ze echter dat ze niet onzorgvuldig zijn geweest. Ze zeggen niet iedere incasso inhoudelijk te kunnen controleren. Klik hier voor de volledige reactie van DAS .
Wendy belt nog een keer met het Blariacumcollege maar ze komt er niet uit. De school houdt voet bij stuk.
Vrijwillig
Wendy werkt zelf ook op een school en weet dat de vrijwillige bijdrage ook écht vrijwillig is. Als laatste redmiddel mailt ze naar de Belbus. Amber gaat eerst langs bij Ouders en Onderwijs, een belangenorganisatie voor ouders met schoolgaande kinderen. Volgens de organisatie is het inzetten van een incassobureau bij de vrijwillige bijdrage absoluut geen passend middel. Zij zien dit vaker gebeuren, en verzetten zich hier al langere tijd tegen. Samen met het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) en een aantal politieke partijen schreven ze daarom in september een  manifest  waarin ze zich afzetten tegen misstanden rondom de vrijwillige bijdrage.
Oplossing
Amber en Wendy gaan op pad naar de hoofdvestiging van het Onderwijsgemeenschap Venlo & Omstreken, de overkoepelende organisatie waar het Blariacumcollege onder valt. De voorzitter van het college van bestuur, Peter Badoux, staat hen te woord. Peter geeft aan dat ze er bij geen reactie inderdaad vanuit gaan dat de ouder akkoord is. Door de komst van de Belbus gaat de school echter een nieuw systeem hanteren. Vanaf nu moet de ouder nadrukkelijk aangeven dat ze akkoord gaan. Op de vraag of de school incassobrieven blijft sturen kan hij nog geen antwoord geven. Wel zegt hij dat ze het gaan heroverwegen. Voor Wendy loopt het verhaal echter goed af, de 50 euro incassokosten komen te vervallen.
Belbus nodig?
Heb jij ook De Belbus nodig? Mail naar  belbus@bnnvara.nl . Like ook de Belbus op  Facebook  en volg de Belbus op  Twitter !
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

red1
red127 mei 2018 - 12:50

Ach, vrrijwillig en gratis zijn dingenwaar de instanties zich nooit aan houden

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!